Edupaper ( http://www.edupaper.nl/ )

De boekentas van een leerling op een middelbare school weegt gemiddeld al gauw een kilo of zeven. Het digitale schoolboek van het Maastrichtse bedrijf Edupaper.nl   heeft de grootte van een half A4-tje, is paar centimeter dik en heeft een gewicht nog geen drie ons. Dat is een van de grote voordelen. Als het werkt, hoeven brugklassers van nog geen veertig kilo niet meer te zeulen met zware boekentassen, vertelt Frank Tessers, op het Bonnefantencollege verantwoordelijk voor het experiment.

Ook de boekenprijs zou volgens hem flink omlaag kunnen als de proef slaagt. Bovendien kan met de Edupaper optimaal gebruik gemaakt worden van de zogeheten elektronische leeromgeving. Zo kunnen leerlingen de digitale versie van kranten ook via het apparaat tot zich nemen.

Als proefkonijnen fungeren 27 leerlingen van 3 gymnasium. Ze testen de Edupaper twee maanden lang in de vakken Nederlands, geschiedenis, natuur- en wiskunde. "Als het lukt, willen we er schoolbreed mee aan de slag gaan met 1100 leerlingen. Ik verwacht dat andere scholen dan ook zullen volgen." Maastrichtenaar Frits Hoff heeft het apparaat, op de markt gebracht door het Eindhovense bedrijf iRex, geschikt gemaakt voor gebruik in het onderwijs. De tekst op het scherm is net zo prettig leesbaar als op gewoon papier', belooft Hoff, directeur en enige werknemer van Edupaper.nl. Het werkt op een accu die vijftien uur meegaat. School- en werkboeken kunnen er digitaal in opgeslagen worden. Speciaal voor het experiment heeft een drietal uitgevers van schoolboeken een aantal hoofdstukken digitaal beschikbaar gesteld. "De auteursrechten vormden de grootste hobbel. We hebben er dus voor gezorgd dat de teksten niet door te sturen zijn."

  Edupaper in het nieuws [Bron: L1]

Het Bonnefantencollege krijgt 35 exemplaren van de Edupaper in bruikleen voor de proef. Op de markt kost het apparaat nu nog rond de 600 euro. Het Bonnefantencollege heeft speciale maatregelen genomen om diefstal te voorkomen. "Een van de voorwaarden om mee te doen was dat de apparaten tegen diefstal verzekerd zijn. Daarnaast gaan we bekijken of leerlingen hun tassen in afgesloten ruimtes kunnen bewaren -of steeds bij zich dragen voor de duur van de proef," vertelt Tessers.

Om het de leerlingen niet al te moeilijk te maken, handhaaft het Bonnefantencollege voorlopig het gebruik van schriften. De Edupaper biedt echter ook de mogelijkheid digitaal aantekeningen te maken in de schoolboeken, legt Hoff uit. Ook huiswerk kan met behulp van het apparaat worden gemaakt. Behalve in het onderwijs denkt Hoff zijn vinding ook te kunnen slijten aan overheid en zorginstellingen. Het experiment aan het Bonnefantencollege moet de kinderziektes blootleggen. "En we krijgen te maken met een nieuw fenomeen. In plaats van de smoes 'boek vergeten' horen we straks 'mijn accu was leeg' of iets soortgelijks", aldus Tessers. [Bron Limburgs dagblad 25/01/2007]