Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Onmogelijke liefde in het theater

Sinds mensenheugenis worden er verhalen verzonnen over de echte grote liefde. Ook in het theater worden deze verhalen al eeuwenlang verteld. Het beroemdste theatrale liefdespaar is natuurlijk Romeo en Julia, ook al liep hun liefde noodlottig af.

Olga de Haas en Toer van Schayk in het  ballet Romeo en Julia, 1967, collectie Theater Instituut Nederland 

Een van de grootste toneelschrijvers uit de geschiedenis, William Shakespeare, schreef de tragedie Romeo and Juliet in 1594/95. Hij maakte hiervoor dankbaar gebruik van een Italiaans volksverhaal dat al veel langer bestond.
Romeo en Julia worden hopeloos verliefd op elkaar, maar hun liefde is onmogelijk. Hun families vechten al sinds jaar en dag een vete met elkaar uit. Onmogelijk of niet: ze doen er alles aan om elkaar toch lief te kunnen hebben. Zo zegt Romeo tegen Julia: "Al wat liefde kan durft ze te doen. Daarom vrees ik ook je familie niet." en "Ik sterf veel liever rechtstreeks door hun haat dan dat ik, zonder liefde, langzaam wegteer."
Ze zijn bereid om te sterven voor hun liefde. En zoals dat hoort in een tragedie, eindigt deze liefde noodlottig: uiteindelijk sterven ze in elkaars armen.

Het verhaal gaat verder
Dit Engelse toneelstuk uit de zestiende eeuw wordt nog steeds gespeeld in de theaters. Het inspireert ook velen om dit verhaal nogmaals te vertellen, maar dan op net iets andere manier dan Shakespeare dat deed.
De musical West Side Story bijvoorbeeld, is het verhaal van Romeo en Julia met Puertoricaanse gangs in New York. Er zijn ook films gemaakt over het beroemde liefdespaar. The Internet Movie Database  (IMBd) geeft alleen al 48 treffers op Romeo and Juliet. De versie uit 1996 met Leonardo DiCaprio als Romeo en Claire Danes als Juliet is bijzonder mooi. De oorspronkelijke tekst van Shakespeare blijft daarin grotendeels overeind, terwijl de setting van deze tijd is.
Maar het kan ook zonder de tekst van Shakespeare: de bekende Nederlandse choreograaf Rudi van Dantzig maakte in 1967 een balletversie van Romeo en Julia. Dit ballet is inmiddels ook een klassieker geworden. Het Nationale Ballet heeft het sinds 1967 al acht keer opnieuw in productie genomen, steeds weer met nieuwe dansers.
Zo'n klassieker mag natuurlijk niet ontbreken in het Theatermuseum. In een van de tentoonstellingszalen vind je dan ook rekwisieten uit dit ballet: een mes, een gifflesje en een roos. Stille getuigen van deze tragische liefde.

Sibylla Breimer

 

Het Theatermuseum
De tentoonstelling Speelruimte in het Theatermuseum geeft een doorsnee van de Nederlandse theatergeschiedenis. In de tentoonstelling zie je hoe het theater zich vanaf de Middeleeuwen verplaatste van het marktplein naar de schouwburg en van de schouwburg naar de kleine vlakke vloer theaters. Vandaag de dag kan het theater zich overal afspelen: van fabriekshal tot Carré en van kleine zaal tot musicalpaleis.

Meer over Romeo en Julia
Vanaf maart 2004 speelt Toneelgroep Amsterdam Romeo en Julia.
Begin 2004 komt ook de Vlaamse musical Romeo en Julia naar Nederland



 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
18 december 2003