Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Allegorisch musicerend gezelschap

Projectpakket Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Rembrandt van Rijn
Allegorisch musicerend gezelschap
1626
63,5 x 47,6 cm
Rijksmuseum, Amsterdam

Een jonge vrouw slaat de maat en zingt. Ze wordt begeleid door een jongeman op een harp en een oudere man op een viola da gamba. Een oude vrouw leest over haar schouder mee en luistert aandachtig. Rembrandt beeldde geen alledaags muziekgezelschap af, daarvoor zijn de figuren te exotisch gekleed. Er zijn drie theorieën over de betekenis van dit schilderij. 

Volgens de eerste theorie is het kunstwerk een allegorie, een uitbeelding van een abstract idee of begrip. Het stilleven met oude boeken en muziekinstrumenten op de voorgrond zou verwijzen naar de tijdelijkheid van rijkdom en vergankelijkheid van ons aardse bestaan. Volgens de tweede theorie verwijzen de muziek en het schilderij op de achtergrond, met het bijbelverhaal van Lot, naar verleiding. Tenslotte zou het kunstwerk een verwijzing naar de liefde kunnen zijn. In 17de-eeuwse schilderijen komen instrumenten namelijk voor als symbool voor liefde en harmonie. 

Rembrandt schilderde dit werk op twintigjarige leeftijd en signeerde het met zijn monogram RH, Rembrandt Harmenszoon. Hij experimenteerde met licht-en donkercontrasten, wat het schilderij erg levendig maakt en diepte geeft. De stofuitdrukking van hout, papier en textiel geeft hij goed weer met afwisselend fijne en grove penseelstreken. De felle kleuren laten de invloed zien van zijn leermeester Pieter Lastman.



Hoofdartikel:
•  De schilderijen van Rembrandt van Rijn

Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
18 maart 2004