Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Belgische Opstand

Themapakket Nederland voert oorlog

In 1831 viel het koninkrijk dat Nederlanders en Belgen verenigde uiteen. De Belgen zijn in opstand. Commandant Jan van Speyk liet in Antwerpen zijn schip opblazen en voorkwam zo dat deze in handen van de Belgen viel. Jacobus Schoemaker Doyer 
Van Speyk steekt de lont in het kruit, 5 februari 1831
ca. 1834
Rijksmuseum, Amsterdam

De vereniging van Nederland en België onder het koningsschap van Willem I van Oranje is bedoeld als buffer tegen de Franse expansiedrift. De twee landen zijn in de eeuwen van scheiding van elkaar vervreemd en hebben tegengestelde economische belangen. De Waalse bevolkingsgroep en de godsdienstkwestie zorgen voor sociale onrust. Werkloosheid door mechanisatie van de industrie en een misoogst in 1829 doen de rest. Willem I onderschat het verzet van de Belgen en laat zich tijdens zijn bezoek aan België in 1829 zand in de ogen strooien door enthousiaste toejuichingen van de bevolking die in scène zijn gezet.

Het Belgische volk komt in opstand. Een Nederlandse aanslag op Brussel mislukt en levert 1200 slachtoffers op. Gesteund door verschillende mogendheden, waaronder Engeland, weten de revolutionairen een voorlopig bewind in te stellen. Het Belgische Nationale Congres sluit in 1830 leden van het Oranje Huis van de Belgische troon uit en verklaart België een onafhankelijke staat. Maar Willem I geeft zijn verenigd koninkrijk zo snel niet op en blijft verzet plegen. Hoewel in een deel van Nederland een duidelijke anti-Belgische gezindheid bestaat, kost hem dat zijn populariteit.



Hoofdartikel:
•  Themapakket Nederland voert oorlog
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
26 maart 2004