zoeken
mail a friend








Boerderijen in Zeeland

Deze boerderij is gebouwd in 1700 en bestaat uit een woonhuis met een aangebouwde schuur. De schuur is deels voorzien van houten wanden, waarin hoge deuren zijn opgenomen.

Boerderij 'Veldzicht' te Wolphaartsdijk, Zuid-Beverland, foto © Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek, Arnhem 

Plattegrond van een boerderij uit de Zeeuwse-schuurgroep, uit: R.C. Hekker. Historische Boerderijtypen. (Arnhem 1991), © Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek

De lange houten schuren met zwartgeteerde wanden en wit omlijnde deuren vormen een opvallend element in het Zeeuwse landschap. Meestal staan zij los van het woonhuis. Alleen bij oude boerderijen zijn schuur en woning tegen elkaar gebouwd. Oorspronkelijk bestond de woning daarbij uit één of twee kamers. De houten schuur werd gebruikt als koestal en om de graanoogst op te slaan en te dorsen.

Om meer oogst te kunnen bergen werd in de loop der tijd het bedrijfsgedeelte verbreed. De oorspronkelijk in de dwarsrichting geplaatste stallen werden daarbij evenwijdig aan de lange zijgevels ondergebracht, tegenover de grote inrijdeuren voor de oogstwagens. De wagens werden meestal achter in de schuur gezet en later in een vrijstaande wagenschuur.
Ook de indeling van het woonhuis veranderde geleidelijk. Er werd bij nieuwe boerderijen een gang langs of tussen de kamers gemaakt en ook het aantal kamers nam toe. Waarschijnlijk werd vanwege het brandgevaar de woning vaker los van de schuur gebouwd. Uiteindelijk werden de lage houten wanden van de schuur op gelijke hoogte met de deeldeuren gebracht en in veel gevallen vervangen door steen.


Instelling:
Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek