zoeken
mail a friend








Boerderijen in Limburg

De boerderijen in het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg vormen een bijzondere en in Nederland afwijkende groep, die meer overeenkomst vertoont met de bouwwijze van boerderijen in de aangrenzende gebieden van België en Duitsland.

Gesloten hoeve te Mechelen, foto © Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek, Arnhem

Plattegrond van een boerderij uit de Dwarshuisgroep, uit: R.C. Hekker. Historische Boerderijtypen. (Arnhem 1991), © Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek

De éénbeukige gebouwen zijn gegroepeerd rond een binnenplaats en maken met hun hoge in vakwerk of natuursteen uitgevoerde muren soms haast de indruk van een klein kasteel. De oorsprong van de gesloten hoeve dateert echter uit de 17de eeuw, hoewel men lang heeft gedacht dat zij ontstaan zou zijn uit de in vorm overeenkomstige Romeinse villa's. Uit onderzoek is gebleken dat deze boerderijen oorspronkelijk bestonden uit een enkel gebouw, waarin zowel de woning als de stal en de oogstberging waren ondergebracht. Geleidelijk aan is men met het groeien van het bedrijf deze functies in aparte aangebouwde schuren en stallen gaan onderbrengen. Hierdoor ontstond een L- of een U-vorm en tenslotte een carré. Dit geldt echter niet voor elke gesloten hoeve. Veel grote boerderijen zijn in latere eeuwen in één keer zo gebouwd.

Oorspronkelijk werden de vakwerkgevels helemaal wit geschilderd, waarschijnlijk omdat deze bouwwijze met een houtconstructie in plaats van steen weinig aanzien had. Pas in de 20ste eeuw is men het houtwerk zwart gaan teren om het historische karakter van het gebouw te accentueren.


Instelling:
Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek