zoeken
mail a friend








Museum in de openlucht

Al in 1912 richtten een aantal 'bezorgde' particulieren in Arnhem een museum op, het Nederlands Openluchtmuseum. Ze zagen dat een grote rijkdom aan Nederlandse tradities verloren dreigde te gaan als gevolg van de toenemende industrialisering en verstedelijking en besloten hun steentje bij te dragen. In 1918 opende het Openluchtmuseum de poorten op het Arnhemse landgoed De Waterberg met zes historische gebouwen.

 
Monumentale woonboerderij te Hoogmade op oorspronkelijke locatie, foto Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
In de afgelopen eeuw is het Nederlands Openluchtmuseum steeds verder uitgebreid; meer dan tachtig authentieke huizen, molens, boerderijen en bedrijven werden overgebracht naar Arnhem. Bezoekers maken kennis met het dagelijks leven van onze ouders en voorouders. Daarbij gaat het zeker niet alleen om de huizen en boerderijen waarin ze leefden en de spullen die ze dagelijks gebruikten. Vooral de verhalen van de mensen achter de dingen zijn steeds meer te zien en te horen in het Openluchtmuseum.
In het uitgestrekte museumpark zijn maar liefst negentien boerderijen uit vrijwel alle delen van ons land herbouwd. Naast de verschillende bouwstijlen en bedrijfsvormen uit het verleden is er ook op het gebied van bouwmaterialen, gebruiksvoorwerpen en erfindeling heel veel te zien.

Monumentale boerderij onthult geschiedenis tot heden 

 

 

 

 
Demontage en vervoer van de historische boerderij in Hoogmade, foto's Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
In het Jaar van de Boerderij 2003 wordt in het Nederlands Openluchtmuseum een monumentale woonboerderij uit Hoogmade herbouwd. Dit historische pand moest wijken voor de aanleg van de Hogesnelheidslijn.
In de boerderij wordt het verhaal verteld van de bouw in de 17de eeuw, de vroege specialisatie tot zuivelboerderij, de verbouwing tot woonhuis in de zeventiger jaren, tot de afbraak in 2002. De inrichting is hedendaags, maar er is nog steeds te zien hoe er vroeger werd gewoond en gewerkt.  Uniek voor het museum is dat de hele geschiedenis van het pand wordt belicht. Het is een moderne woonboerderij, van alle gemakken voorzien. De koestal maakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw plaats voor een royale living met zitkuil en open haard. In de prachtig gewelfde melkkelder ligt nu de wijn te rijpen. Maar als je goed kijkt, onthullen details in het gebouw de geheimen van de geschiedenis. De waterpomp, de kelder en het pekelvat getuigen nog van het harde werk van de boerin, die hier dag in dag uit zelf kaas maakte.

In het voorjaar van 2004 wordt de boerderij voor het publiek geopend, maar dit seizoen kunt u met eigen ogen zien hoe de boerderij als een levensgroot bouwpakket in elkaar wordt gezet. In een expositie ziet u foto's en (bouw)tekeningen van vroeger en u ziet hoe de opbouw in zijn werk gaat. Ook delen oud-bewoners op video hun herinneringen met u. Zo vertelt een negentigjarige man over zijn leven als knecht op de boerderij.

Met dit gebouw laat het Openluchtmuseum het lot zien dat veel boerderijen treft, namelijk de functieverandering van boerenbedrijf naar een moderne woonboerderij. Door deze ontwikkeling ontstaat er een nieuw platteland. Een reden te meer om juist deze geschiedenis te laten zien en boerderijen te rekenen tot Nederlands cultureel erfgoed.

Caroline Berkhof


Instelling:
Nederlands Openluchtmuseum Arnhem