zoeken
mail a friend








Gedrukt

Het is werken op de vierkante millimeter. Een druk wordt op de hand bekeken. Je zit er met je neus bovenop waardoor het kleinste detail van belang kan zijn. Of het nu gaat om een wollige lijn, de puntige haal van een burijn, een vet of mager lettertje met of zonder schreef; het is het detail dat telt.

      Inhoud

eer dan bij andere onderwerpen is er een mooie samenhang tussen kunstenaarschap, vormgeving, ambacht, materiaal en techniek die bepalend is voor het eindresultaat. Een prachtig gestoken gravure komt niet tot zijn recht wanneer hij slecht wordt afgedrukt, en het omgekeerde is natuurlijk ook waar.

Het grafisch bedrijf is trots op wat ze kunnen. In de oorlogsjaren maakten medewerkers van lettergieterij Tetterode dit kleinood. Het is een schoolvoorbeeld van waartoe een lettersnijder in staat was. In een minuscuul letterblokje (op de kopse kant van het staafje) werd het Engelse 'Onze vader' met de hand gesneden. Dat gebeurde tijdens de nachtelijke uren omdat de lettersnijders dan minder last hadden van trillingen die veroorzaakt werden door de voorbij denderende trams.  In de jaren na de oorlog verspreidde de firma het als een relatiegeschenk, met daarbij een boekje waarin een afdruk van het letterblokje staat en een 225 maal vergrote afbeelding zodat de tekst leesbaar was zonder vergrootglas.

Drukken is bij uitstek een middel om een oplage te maken, of het nu gaat om een gravure of ets, een krant of boek. Gelukkig bestaan er nog veel afdrukken van het 'Onze Vader-blokje'. Volgens een medewerker van Tetterode is het nog maar de vraag of er nu nog genoeg ambachtelijk kennis voor handen is om het blokje opnieuw te kunnen afdrukken.

Pieter de Dreu


Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland