zoeken
mail a friend








Grafische tijdschriften

De Tampon 1926 (NL)   Archiv für Buchgewerbe und Gebrauchsgraphik 1932 (D)   Offset-, Buch und Werbekunst 1926 (D)   Gutenberg 1855 (A)

Ars typografica 1918 (USA)
Arts et metiers graphiques 1927/28 (F) 
Grafische mededelingen 1946 (NL)
Graficus 1904 (NL)
L'imprimerie 1864 (FR)
Laurens Coster 1858 (NL)

Typographische Monatsblätter 1961 (CH)

Annual of Bookmaking 1927-1937 (USA)
Halcyon 1940 (NL)
The Fleuron 1923 (GB)
Typography 1937 (GB)
The Printing art 1903 (GB)
The Monotype Recorder 1965 (GB)
Alphabet and image 1946 (GB)
Penrose's pictorial annual 1899 (GB)
De Witte Mier 1924 (NL)

Dit artikel is afkomstig uit Een punt voor typografie, een uitgave over de Typografische Bibliotheek (Tetterode Collectie) in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Tijdschriften vormden een belangrijk onderdeel van de Typografische Bibliotheek. Lettergieterij Amsterdam', die ook in drukpersen en andere machines handelde, wenste op de hoogte te blijven van wat er in de grafische wereld gebeurde.

Deze collectie van meer dan vierhonderd periodieken stelt ons in staat de historische ontwikkeling van het grafische tijdschrift te volgen. Er zijn vakbladen uit vrijwel alle Europese landen en de Verenigde Staten. Naast het Journal fiir Buchdruckerkunst uit 1837,een van de eerste tijdschriften op grafisch gebied, is er Laurens Coster uit 1858, het vroegste Nederlandse vakblad. Deze tijdschriften hielden zich nog voornamelijk bezig met technische aspecten. Nieuwe grafische technieken werden beschreven, vaak met fraaie specimina ter illustratie.

In de eerste decennia van de twintigste eeuw ontstond er steeds meer aandacht voor de vormgeving van drukwerk, wat tot een nieuw type tijdschrift leidde. Zo beoogden de oprichters van Ars Typographica (1918-'34) en The Fleuron (1923-'30) de typografie esthetisch op een hoger peil te brengen. Het ontwerpen werd een vak.

In tijdschriften worden vaak nieuwe opvattingen over grafische vormgeving gelanceerd. Jan Tschicholds Elementare Typographie was bijvoorbeeld in 1925 een `Sonderheft' van de Typographische Mitteilungen en Stanley Morisons First principles of typography verscheen in de laatste aflevering van The Fleuron.

De Typografische Bibliotheek nam ook minder reguliere tijdschriften en jaarboeken op. Zo zijn er zeldzame periodieke uitgaven uit binnen- en buitenland van onder andere grafische scholen, bedrijven, beroepsorganisaties en boekenverzamelaars.

AI deze tijdschriften vormen nu samen met die van de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak een bijzondere collectie op het gebied van de grafische vormgeving en de productie en distributie van het boek.

Joke Mammen

© Een punt voor typografie, Universiteitsbibliotheek Amsterdam

 


Instelling:
Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam