zoeken
mail a friend








De zeven provinciën

De Atlas Van Stolk ontving een unieke verzameling oude landkaarten van het artsenechtpaar Blonk van der Wijst. Deze collectie is, voor zover bekend, de meest complete verzameling kaarten over de Republiek der Zeven Provinciën.

Foederatarum Provinciarum Inferioris Germaniae, P. v.d. Keere 1615, AVS top. 292, Collectie Atlas van Stolk, Amsterdam

De geschonken collectie omvat meer dan tweehonderd landkaarten van Nederland uit de 17de en 18de eeuw. Voor Nederland een belangrijke periode, omdat het in 1648 onafhankelijk wordt en eigen landsgrenzen verkrijgt, en als Republiek der Zeven Provinciën een prominente rol vervult in de internationale politiek.
De kaarten laten allerlei ontwikkelingen zien, zoals de aanleg van trekvaarten en nieuwe wegen, inpolderingen en opschuivende landsgrenzen. De oudste kaart stamt uit 1615, een klein en kleurrijk exemplaar van Pieter van den Keere. De meest recente is uit het begin van de negentiende eeuw.
Rijk is de variatie in formaten. De kleinste meet 5 bij 5,5 cm en betreft een Italiaans kaartje dat vermoedelijk in een almanakje zat. Een van de grootste kaarten heeft een hoogte van meer dan twee meter en zit in delen opgevouwen in een cassette. 

Belgica Foederata, J. Blaeu 1662, AVS top. 239, collectie Atlas van Stolk

Rijk zijn ook de versieringen. Veel kaarten zijn met de hand ingekleurd en sommigen schitteren door het goud. Van de bekende 17de-eeuwse kaartenmaker en uitgever Blaeu is een fraai exemplaar aanwezig met een mooi cartouche met fiere klimmende leeuwen. Ook de andere kaarten vormen vaak een lust voor het oog en laten interessante stijlontwikkelingen zien.

Lina van der Wolde

Tentoonstelling
Een selectie van de kaartenverzameling wordt getoond in Museum Het Schielandshuis van 6 juni tot en met 5 oktober 2003. De expositie toont sprekende voorbeelden van de kaarten, beginnend met rolwerk op kaarten uit de renaissance, en via Franse en Duitse exemplaren uit barok en rococo, uitkomend bij het classicisme en de meer zakelijke vormgeving.

 


Instelling:
Atlas van Stolk

Publicatiedatum:
26 september 2003