zoeken
mail a friend








Atlas van Nederland

De Atlas van Nederland is geheel gevuld met thematische kaarten over de fysische, sociale, economische en politieke aspecten van Nederland. Sinds 2001 is deze atlas ook op internet te bewonderen.

Deel 1 van de tweede editie van de Atlas van Nederland
De homepage van de Atlas van Nederland op Internet.
Migratie industrie en diensten, 1985 - 1986, uit: Atlas van Nederland (deel 9: Bedrijven, 1987), © Stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland
Kaart over de watersnoodramp van 1953, sinds kort opgenomen in de Atlas van Nederland
De eerste editie van de Atlas verscheen in de jaren 1963 tot 1977, gevolgd door een tweede editie die tussen 1984 en 1991 werd gerealiseerd. Deze tweede editie omvat twintig delen, die elk een samenhangend geheel vormen. De onderwerpen van deze editie zijn: bevolking, bewoningsgeschiedenis, steden, dorpen, wonen, voorzieningen, recreatie, werken, bedrijven, landbouw, poort van Europa, infrastructuur, geologie, bodem, water, landschap, milieu, ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling en landontwikkeling.
Zowel de eerste als de tweede editie werd verzorgd door de Redactiecommissie Atlas van Nederland, in samenwerking met het Bureau Wetenschappelijke Atlas van Nederland, de Topografische Dienst en het Staatsdrukkerij- en Uitgeversbedrijf.
Het ziet er niet naar uit dat er binnen afzienbare tijd een derde editie van de Atlas zal verschijnen. Daarvoor zijn de kosten te hoog. Om het voortbestaan van de Atlas te kunnen waarborgen, hebben medewerkers van de Universiteit Utrecht kaarten uit de tweede editie gedigitaliseerd en vergezeld van de bijgaande teksten op Internet geplaatst. De indeling in twintig delen is daarbij gehandhaafd. In zijn huidige vorm bestaat de internetversie van de Atlas sinds 2001 en is het aantal bezoekers opgelopen tot zo'n 700 - 800 op een doordeweekse dag.
De internetversie van de Atlas van Nederland toont een selectie van de kaarten die in de tweede editie van de Atlas verschenen zijn. Bij de selectie is rekening gehouden met de actualiteit van de thema's die de kaarten tonen en de mate van achtergrondkennis die benodigd is om deze kaarten te interpreteren. De kaarten moeten voor zoveel mogelijk atlasgebruikers eenvoudig te begrijpen zijn. Door te selecteren op de actualiteit van de thema's zijn er slechts weinig kaarten gedigitaliseerd uit de delen ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling en landontwikkeling.
Internet maakt het ook mogelijk om nieuwe, actuelere, kaarten aan de Atlas toe te voegen. Studenten aan de Universiteit Utrecht hebben voor diverse thema's nieuwe kaarten vervaardigd, en de eerste krantenkaarten zijn eerder dit jaar in de Atlas opgenomen. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meerdere kaarten aan de Atlas toegevoegd zullen worden. Op die manier blijft de Atlas ook in de toekomst een waardevolle bron van geografische informatie van Nederland op Internet!

Eddie Poppe

Internet
De Atlas van Nederland op internet
Op de website van de Internet Atlas van Nederland vind je een uitgebreid overzicht van de on-line over Nederland te raadplegen kaarten en andere ruimtelijke gegevens.


Instelling:
Stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland

Publicatiedatum:
8 oktober 2003