zoeken
mail a friend








Het gieten van de klok

 

De gietvorm in verbinding met de oven

Omdat tijdens het gieten en ook nog kort daarna het vloeibare klokkenbrons een grote opwaartse kracht uitoefent, wordt de gietvorm in de gietkuil ingegraven. De flink aangestampte aarde voorkomt dat het brons de mantel omhoog zal drukken zodat het brons kan weglopen.

De gietvorm is door middel van een kanaal met de smeltoven verbonden. De klok wordt dus rechtstreeks uit de oven gegoten. Wanneer de lemen prop in de ovenmond weggestoten wordt kan het brons ongehinderd via de gietloop de klokkenvorm bereiken.
Kenmerkend voor de smeltoven is de vuurbrug die de smelthaard - waarin het brons gesmolten wordt -  verbindt met de ernaast gelegen vuurhaard.

Door de laadopening worden stukken houten ín de vuurhaard geworpen. Deze verbranden op het rooster. De as valt in de asruimte die door een niet getekende deur schoon gemaakt kan worden. De vlammen zullen via de vuurbrug de smelthaard bereiken. Ze verhitten het plafond zó intensief, dat het brons tenslotte door stralingswarmte zal smelten. De trek in de oven speelt daarbij een grote rol. Deze kan geregeld worden door ijzeren schuiven boven de trekgaten en de laadopening. Wanneer het klokkenbrons een temperatuur van circa 1100 graden heeft bereikt, kan de gieter de lemen prop wegstoten zodat de klok gegoten zal worden.

Terug naar het overzicht.


Hoofdartikel:
Klokkengieten



Instelling:
Klokkengieterij-museum

Publicatiedatum:
18 maart 2004