zoeken
mail a friend








Portretten uit kamp Westerbork

In het virtuele herinneringsboek de WesterborkPortretten worden de mensen herdacht die in de tweede wereldoorlog via Kamp Westerbork zijn gedeporteerd. Het boek wordt geschreven door leerlingen van alle scholen in Nederland. Op deze wijze leveren zij een bijdrage aan het in leven houden van een herinnering die niet vergeten mag worden. Niet alleen scholen kunnen hieraan meewerken, ook nabestaanden mogen een portret maken van een familielid.

Hertha Aussen werd op 24 mei 1926 in Wijhe (Overijssel) geboren. Op 3 oktober 1942 werd zij samen met haar zusje Annie opgepakt door Nederlandse politieagenten en naar kamp Westerbork gebracht. Daar zou zij tot 14 september 1943 blijven. Op die dag werd zij samen met haar familie op transport gezet naar Auschwitz, waar zij direct na aankomst in de gaskamer werden gedood.

Op de voormalige appèlplaats van het Judendurchgangslager Westerbork zijn in een kaart van Nederland 102.000 stenen met een ster (en vlam voor de Sinti) geplaatst. Elke steen symboliseert een slachtoffer van het Nazi regime.
De kern van de educatieve programma's van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het personifiëring van deze slachtoffers. Een school, klas of groepje leerlingen maakt een biografie over een persoon uit de eigen omgeving. Deze persoon kan tijdens de oorlog langere of kortere tijd in Westerbork verbleven hebben. De biografie en de bijpassende foto's worden via het internet ingezonden. Een dergelijk 'portret' komt, via de website, dan weer voor iedere bezoeker beschikbaar. De 102.000 stenen op het kampterrein krijgen zo een naam en een gezicht. Elk slachtoffer krijgt een persoonlijk monument.

Internet
Kijk voor meer portretten van slachtoffers op de website van Herinneringscentrumn Kamp Westerbork of direct bij WesterborkPortretten

 


Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
12 februari 2004