zoeken
mail a friend








Paaseieren

Eieren schilderen. Collectie Anefo, Nationaal Archief, Den Haag
Eieren schilderen. Collectie Anefo, Nationaal Archief, Den Haag
Voor de opkomst van het Christendom was Pasen het lentefeest ter ere van de zon. De kerk knoopte er het feest van de opstanding aan vast. Pasen kent nu nog het ei als het symbool van vruchtbaarheid, hergeboorte en ontkiemend leven. Meer dan 7000 jaar geleden begroeven boeren al eieren om de akkers vruchtbaar te maken.

(c) HEMA 2004
Nu nog steeds verstoppen vermomde paashazen buiten in de tuin eieren. Kinderen mogen ze op eerste paasdag gaan zoeken. De eieren worden geverfd met natuurlijke kleurstoffen als rodebietensap of koffiedik. Nu worden de eieren vaak al van tevoren beschilderd door de kinderen zelf. De meestal felgekleurde eieren stellen de kleuren van de felle zon voor.

Paasboom
Gekleurde eieren werden vroeger ook in de voorloper van de hedendaagse paasboom gehangen, die er een tikkeltje anders uit zag dan nu: aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd. Anno nu gebruikt men de takken van de krulhazelaar of krulwilg. Echte eieren zijn wat zwaar om als versiering te kunnen dienen, daarom hangen er nu kleine houten of plastic eieren, linten en paasfiguurtjes in de takken.

 


Hoofdartikel:
Pasen



Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
8 april 2004