zoeken
mail a friend








Het Teylers Museum

De Ovale Zaal, Wybrand Hendriks (1744-1831), circa 1800/20, olieverf op paneel, 47,7 x 62 cm, collectie Teylers Museum
Klik voor een grotere afbeelding
Portret van Pieter Teyler van der Hulst, geschilderd door H.J. Scholten in 1905 een kopie naar een schilderij van Wybrand Hendriks (1744-1831)
Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778) was een vermogende Haarlemse laken- en zijdefabrikant. Als vertegenwoordiger van de Verlichting had hij grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Vanuit de gedachte dat kennis de mensheid kon verrijken, legde hij op beide terreinen verzamelingen aan. In zijn testament bepaalde Teyler dat zijn vermogen moest worden gebruikt ter bevordering van kunst en wetenschap.
De uitvoerders van het testament besloten een gebouw in Haarlem op te richten, waarin voorwerpen van kunst en wetenschap en boeken daarover konden worden geraadpleegd. In eerste instantie waren de objecten, zoals tekeningen, fossielen en natuurkundige instrumenten niet bedoeld voor expositie. Maar al snel besloot men de collecties toch openbaar te maken.
In 1779 kreeg architect Viervant de opdracht tot het ontwerpen van een boek- en konstzael. Deze ovale zaal werd in 1784 opengesteld voor de burgerij en is nog steeds te bezichtigen in het Teylers Museum.

 

 


Hoofdartikel:
Oudste musea met privé-collecties

Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
27 april 2005