zoeken
mail a friend








De inrichting van het Trippenhuis

Het Trippenhuis is heel luisterrijk gedecoreerd geweest, dat bleek na de laatste restauratie (1988 - 1991),  waarbij veel schilderingen tevoorschijn zijn gekomen. De gebroeders Trip hebben tal van schilders in Amsterdam aan het werk gezet om hun paleizen te verfraaiien.
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Hoekstukken van de vierkante achterkamers op de eerste verdieping, de eerste twee zijn afkomstig uit het linkerhuis de derde en de vierde uit het rechterhuis, afbeeldingen KNAW, foto Gert Jan van Rooij

Vooral op de hoofdverdieping moet het interieur heel rijk gedecoreerd zijn geweest. Er waren kamers met goudleerbehang, de zalen hadden wandtapijten rondom, stoelen waren met fluweel bekleed en hemelbedden met damast. Plafonds, gangen en trappenhuizen waren beschilderd en overal waren er schilderijen: boven de gangdeuren, boven de schoorstenen en aan de wand. Werken van schilders als Ferdinand Bol en Nicolaas de Heldt Stockade, die ook voor het Amsterdamse stadhuis hadden gewerkt.  Door de nieuwe bestemming van het Trippenhuis in de negentiende eeuw en de daarvoor noodzakelijke verbouwing ging veel hiervan verloren. Zo verdwenen de scheidingsmuur tussen de huizen en vier schoorstenen en werden schilderingen weggewerkt. Na de verhuizing van het Rijksmuseum in 1885 naar het nieuwe gebouw op de Stadhouderskade, werd het pand gerestaureerd en heringericht voor de Akademie. Diverse onderdelen bleken nog intact, andere zijn gereconstrueerd. Bij de laatste restauratie eind jaren tachtig zijn opnieuw zeventiende-eeuwse elementen aan het licht gekomen.

Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding
Beschilderd plafond van de gang met vogels en details daarvan van een onbekende schilder, tijdens de laatste restauratie tevoorschijn gekomen. De bovendeurstukken (rechterafbeeldingen) zijn van de hand van Allard van Everdingen, 1662, van boven naar beneden: Zweeds landschap en kanonnengieterij met waterval in het zuidelijk huis en een landschap met kanonnengieterij en Zweeds landschap in het noordelijk huis, foto's bMA en KNAW, fotograaf KNAW Gert Jan van Rooij

Jachttaferelen
Zo bleken de trappenhuizen en de plafonds van de gang op de eerste verdieping beschilderd met jachttaferelen. Een jager, jachtattributen en allerlei vogels, waaronder papegaaien, een kaketoe en een jonge zeearend. Zoiets gaf aanzien. De jacht was een adellijk voorrecht, dat nu ook rijke burgers ten deel viel. Boven de gangdeuren zijn Zweedse landschappen te zien, geschilderd door Allard van Everdingen, die daar ter plekke is geweest. Typisch Scandinavische landschappen met woeste watervallen, rotsen en naaldbomen. Op twee ervan is bovendien een geschutgieterij afgebeeld.

De beschilderde compartimenten van het plafond in de voorzaal van het huis van Hendrick Trip met hun voorstellingen van de hand van Nicolaas de Heldt Stockade. Linksboven wordt het element vuur afgebeeld door een mortier, kogel en musketten. Rechtsboven het element water, uitgebeeld door een schip, dieplood en kompas. Onder ligt de geketende god Mars, met links van hem Bacchus en boven hem Ceres, foto's bMA

Oorlog en vrede
Spectaculairder nog zijn de plafondschilderingen van De Heldt Stockade in de zaal van het huis van Hendrick Trip. Opnieuw is hier het familiemotto uitgebeeld: 'uit oorlog komt vrede'. De Vrede is voorgesteld als een vrouw met een palmtak en een hoorn van overvloed. De godin van de Wijsheid, Minerva, en de sterke Hercules omringen haar. In de hoeken zijn de vier elementen uitgebeeld: aarde, lucht, water en vuur. Dat vuur wordt uitgebeeld door wapens ligt voor de hand. Hiermee zijn de Trippen rijk geworden.

De bibliotheek, foto KNAW, foto Gert Jan van Rooij

Bibliotheek
Helaas gingen de plafondschilderingen in de zaal van Louys Trip verloren. Dit vertrek werd in 1856 verbouwd tot vergaderzaal van de Akademie. Uit die tijd dateert de opvallende tribune.
De bibliotheek in het achterhuis is ouder. Deze werd in 1815-'19 gerealiseerd naar ontwerp van Abraham van der Hart, door de twee slaapkamers samen te trekken. Voor de doorgang gebruikte hij de in marmerimitatie beschilderde houten zuilen uit de zeventiende eeuw. Ze zijn afkomstig van Vingboons schoorstenen in de zalen.

Marleen Dominicus-van Soest


Hoofdartikel:
Het Trippenhuis

Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
17 augustus 2005