zoeken
mail a friend
Handleiding QuickTime VR

In dit nummer van Cultuurwijzer zijn panorama's te bekijken van monumenten. Om deze af te kunnen spelen is het nodig dat QuickTime is geļnstalleerd op de computer. Indien dit nog niet het geval is kan dat hier: http://www.apple.com/nl/quicktime/download/

Met behulp van QuickTime Virtual Reality is het mogelijk om de panorama's te laten draaien, om in- en uit te zoomen, waardoor een driedimensionaal effect ontstaat. Alsof de bezoeker in het monument zelf staat, want het is mogelijk de panoramafilm 360 graden naar alle kanten te draaien.

Hoe werkt het? 
Na het aanklikken van een ronde of rechthoekige afbeelding van de panoramafilm wordt er een nieuw venster geopend, waarna de film wordt geladen. Om een panoramafilm te laten draaien klik en sleep de cursor over de film. Om in te zoomen druk op de Shift knop, om uit te zoomen op de Control knop. Na het bekijken kan het venster weer gesloten worden.

Hoge kwaliteit
Er is gekozen om de films in een hoge kwaliteit te maken, maar hierdoor zijn het grote bestanden geworden. De panoramafilms zijn tussen de 400 Kb en 1,9 Mb, dus bij een langzame internetverbinding kan het even duren voor ze binnen zijn.

QuickTime installeren
De QuickTime plugin is gratis te downloaden en te installeren op Windows 98/NT/Me/2000 of XP en op een Mac. Test hier of er al QuickTime op de computer staat geļnstalleerd.

Microsoft en QuickTime
(niet voor Mac gebruikers)
Wat is er nodig? Een PC met minstens 32 Mb RAM, Windows 98/NT/Me/2000/XP en DirectX drive versie 3.0 of hoger.
DirectX is hier te downloaden. Nadat DirectX is geļnstalleerd, kan QuickTime hier gedownload en geļnstalleerd worden. Mochten er problemen zijn kan hier meer informatie worden gevonden.

Aan- of opmerkingen
Mocht u aan deze handleiding nog aan- of opmerkingen willen toevoegen, dan kunt u dat sturen naar de redactie.


Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
17 augustus 2005