zoeken
mail a friend








Het sportboek

Niet alleen, zegt men, leren kinderen niets meer op school, ze voeren ook bijna niks meer uit. Ze hangen voor de televisie of achter de computer en raken overvoerd met slechtgetekende stripfiguren en gewelddadige spelletjes. Bewegende beelden voor een tot stilstand gekomen publiek.

Het is dus van belang de kinderen in beweging te krijgen. Buiten spelen helpt, op en neer fietsen naar school, muziekles of de schaakclub ook, maar het is toch het beste dat kinderen gaan sporten.
Hoe begint een kind hiermee? Dikwijls door ouders, broertjes, zusjes, vriendjes of vriendinnetjes. Maar wie de televisie of computer uitzet en een kinderboek openslaat, loopt een goede kans om óók daar met sport te maken te krijgen.

In heel veel kinderboeken nemen sport en spel een voorname plaats in. Of dit altijd is gebeurd met het doel kinderen tot sporten aan te zetten kan worden betwijfeld. Sport en spel, buiten spelen en flink bewegen sloten eens aan bij het dagelijkse doen van kinderen en vonden dus een plaats in jeugdboeken.

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag beheert de grootste collectie kinderboeken van Nederland: meer dan 125.000 stuks. Het aantal boeken waarin sport een rol speelt is overstelpend. Twee belangrijke categorieën springen er uit: boeken waarin wordt geschaatst en waarin aan voetbal wordt gedaan.
Bij voetbalboeken, zoals De A.F.C.-ers van J.B. Schuil of De voetbalclub van de vierde klas van Leonard Roggeveen speelt dikwijls ook het wel en wee van de club een belangrijke rol. Schaatsboeken zijn er in soorten en maten. Een van de bekendste is De zilveren schaatsen van Mary Mapes Dodge. Het verscheen in 1865 voor het eerst in Amerika maar werd later toch beroemd als 'Nederlands' boek, hoewel de auteur nimmer in Nederland was geweest. De anekdote over een jongetje die met zijn vinger een lek in de dijk dichthield stamt uit dit boek. De Koninklijke Bibliotheek verwierf onlangs een interessante collectie Amerikaanse boeken over Nederland, met daarin onder veel meer een aantal fraaie Hansje Brinker-edities

Het zou natuurlijk mooi zijn als deze kinderboeken een rol kunnen vervullen als aanjager om meer te gaan sporten. Dan 'scoren' ze niet alleen qua ontspanning, maar hebben ze ook nog eens nut.

Reinder Storm

 

 

 

 

 


Instelling:
Koninklijke Bibliotheek

Publicatiedatum:
28 juli 2004