De Psyche zaal

Deze zaal is een symbool van de liefde van Federico voor zijn lsábella, een eerbetoon zonder sluiers. De fresco's verbeelden de fabel van Venus' zoon Amor die verliefd wordt op zijn moeders rivale Psyche. Giulio schilderde hier een groot dionysisch banket en laat zien hoe Zeus op het punt staat de liefde te bedrijven met Olympia.

DSC00021.JPG (355443 bytes) DSC00022.JPG (356715 bytes) DSC00026.JPG (353437 bytes) DSC00031.JPG (313092 bytes)

 

Wat hem niet deert, kwelt mij

Tussen de exotische dieren en de naakte goden en godinnen staat ook een salamander, een van de symbolen van Federico, met de tekst: "Wat hem niet deert, kwelt mij". Dit is een verwijzing naar zijn liefde voor Isabella: salamanders kunnen volgens de overlevering tegen vuur, maar Federico werd verteerd door het vuur van de liefde.De cyclus van de Psyche mythe is afkomstig uit het werk van Apuleius 'De gouden ezel' Op de muren van de zaal is het bruilofsmaal het onderwerp.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Samenstelling H van Oirschot CKV-2 / http://www.mynet.it/mantova/arte/te/te.htm Foto's Harry Baggen

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven.


08/10/2004 last update