Hemellichamen:

Als het nodig is een planeet u maken, of enig ding dat door de lucht moet bewegen, moet er een geraamte voor gebouwd worden en moet het uitgesneden worden uit bordpapier; dan moet er op het dak van het achterste huis van het decor een draad gespannen worden en met bepaalde ringen vangemaakt aan het bordpapier dat als planeet of iets anders is beschilderd, en dit moet zachtjes door een man getrokken worden met een zwarte draad van het ene eind naar het andere, maar het moet ver uit het zicht van de mensen gebeuren, zodat geen van de draden te zien is.

Donder en bliksem:

Soms is er aanleiding, als het stuk dat verlangt om donder en bliksem te vertonen;

  • dan moet u als volgt donder weergeven: gewoonlijk zijn alleen decors gemaakt aan het eind van een grote hal, met meestal een kamer erboven waarin u een grote kanonskogel of iets anders van een zelfde kaliber moet rollen en zo de donder nabootsen.
  • Bliksem maakt u zo: er moet een man achter het decor of plankier staan op een hoge plaats met een bus in zijn hand met een deksel vol gaten en midden op die plek moet een brandende kaars staan. De bus moet gevuld zijn met vernispoeder (dit is hars) of zwavel, en als hij zijn hand met de bus omhoog zwaait, vliegt het poeder in de kaars, en dat ziet eruit alsof het bliksemt .....