TIJDPERKEN

In de klassieke traditie bestaat de geschiedenis uit vier grote tijdperken, die alle overeenstemmen met een metaal. De chronologie begint bij de perfectie, de Gouden Eeuw, en gaat langzaam over, via het Zilveren en het Bronzen Tijdperk, naar een periode van decadentie en ellende: het ijzeren Tijdperk. Deze hiërarchie weerspiegelt ook de vierdeling van de windstreken, seizoenen of de leeftijden van de mens, zoals bijvoorbeeld in het onderstaande werk van Titiaan te zien is. (kindertijd, jeugd en ouderdom). De oude man op de achtergrond heeft twee schedels in zijn handen. De onschuld van de kindertijd wordt gesymboliseerd door de dichte ogen van de kinderen. Het verliefde paar symboliseerd de jeugd. Je vindt deze symboliek ook terug in de bomen links en rechts op de achtergrond.

De leeftijden van de mens werden in verband gebracht met de tijdperken van de wereld en door het christendom van een eigen betekenis voorzien: het tijdperk van de Vader is dat van de godvrezendheid en verwijst naar het Oude Testament; dat van de Zoon stemt overeen met de wijsheid en de oprichting van de Kerk; dat van de Heilige Geest ten slotte met het rijk van geluk en vrijheid.
Los van deze religieus geïnspireerde leer ontwikkelde men een ander concept van de beschaving, dat niet langer werd beheerst door de aanwezigheid van godheden, maar door de natuurlijke evolutie van de menselijke soort na de ontdekking van het vuur.

Het bovenstaande tafereel van Piero de Cosimo (1500) speelt zich af in het stenen tijdperk, toen metaalbewerken door middel van vuur nog niet ontdekt was. Links achter zie dan ook vuur, dat nog niet onder controle is en de natuur vernietigd. Er wordt nog geen onderscheid gemaakt tussen het gedrag van dieren en mensen.

Het bovenstaande tafereel, ook van Piero de Cosimo (1500), speelt zich af in het ijzeren tijdperk: je ziet rechts achter dat er al landbouw beoefend werd. Er is meesterschap over het vuur. Je ziet dieren met menselijke onderdelen ( zeug met vrouwenkop) wat wijst op het onderling paren van mens en dier.

Samenstelling van het bronmateriaal voor de vaklokalen uitsluitend en alleen ten behoeve van de vak ckv-2 voor havo en atheneum Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten, afbeeldingen ed? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

18-02-2010 LAST UPDATE DIGISCHOOL