Certosa di Pavia

pavia338.jpg (179857 bytes)

Ten noorden van de stad Pavia (Noord Italie) ligt het "Certosa di Pavia'. De orde der kartuizers werd in de 11de eeuw door bisschop Bruno gesticht. Het is de strengste van alle monniken-congregaties. De stichter had op een grote carričre in de kerkelijke hiërarchie gehoopt, maar toen hij zich letterlijk door God en de wereld teleurgesteld wist, legde hij al zijn functies neer en trok hij zich met een paar metgezellen in een kluizenaarsbestaan terug.

Het eerste kartuizerklooster bestond slechts uit een kapel, die omringd was door houten eenpersoonscellen. Pas de vijfde prior, genaamd Guido, gaf de orde in 1134 kloosterregels:

Statuta Guidonis:

Deze regels verplichtten de monniken tot
  • een sober leven in van de buitenwereld geďsoleerde cellen
  • dagelijks acht uur gebed of geestelijke oefeningen
  • het definitieve afzien van vlees
  • eens per week vasten op water en brood
  • tot eeuwig stilzwijgen

Rondom de achterste Grote Kruisgang liggen de vierentwintig celhuisjes. De kloosterkruisgang scheidde de monniken van hun omgeving; in hun cellen hielden zij zich bezig met handenarbeid of boeken schrijven.

 

Ieder celhuisje bestond uit 3 kamers en een klein tuintje.

Je ziet hier links een toegangsdeur; rechts naast de celdeur een luikje, waardoor eten naar binnen kon worden geschoven.

Hier beneden zie je links de achterkant van het celhuisje met het tuintje en rechts het interieur.

   

Hertog Giovanni Visconti stichtte het kartuizerklooster van Pavia in 1396 als boetedoening omdat hij door een misdaad op de hertogentroon terecht was gekomen. De bouwmeester is onbekend. Al in 1398 kwamen de eerste kartuizers er wonen; de hertog liet voor de voltooiing van klooster en kerk een groot vermogen na en zo werkte men tot 1542 steeds maar verder aan het prachtige, in baksteen opgetrokken complex.

Hiernaast: de voorhof.

Bewaard gebleven kloostervleugels zijn aan de westkant aan het voorhof de oude apotheek, aan de noordkant de pelgrimsherberg en aan de zuidkant de Palazzo Ducale uit 1625, waar de voorname gasten logeerden. In het lage gebouw rechts bevindt zich nog een originele olijvenpers. [zie voorbeeld]

De voorste kruisgang, Chiostro della Fontana, bereikt men door een vroeg-renaissancistisch portaal vanuit het rechter kerkdwarsschip: zijn arcadenbogen rusten op marmeren zuiltjes, waarop sierlijke terracottadecoraties zijn aangebracht (1466).

  pavia320.jpg (169091 bytes) pavia322.jpg (103367 bytes) pavia313.jpg (197056 bytes) pavia314.jpg (218724 bytes)

Rondom de achterste Grote Kruisgang liggen de vierentwintig celhuisjes met elk drie kamers en een tuintje.

 

De kerk van het klooster, begonnen in gotische stijl en sinds 1453 in gebruik, staat op het grondplan van een Latijns kruis. De hele voorkant is zo weelderig gedecoreerd dat de architectonische vorm er bijna door in de verdrukking komt: sculpturen, beeldjes in nissen, decoratieve ornamenten en medaillons.

pavia299.jpg (55704 bytes) te vergroten]

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 voor havo en vwo in het profiel C&M..  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Fotografie: Baggen Jacobs.

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven.

11-03-2010 De Digitale School