THE PASSION

Een passiespel over de laatste uren van Jezus' leven en over zijn opstanding uit de dood. Opgevoerd op Witte Donderdag 2011 door bekende Nederlandse artiesten. Een megagroot, indrukwekkend evenement middenin de lichtstad Gouda.

Waarom een passiespel?
Pasen gaat voor veel mensen over eieren. Maar het is ook het verhaal van de dood en opstanding van Jezus. Een eeuwenoud en krachtig verhaal dat ooit de wereld op zijn kop zette en nog steeds miljoenen christenen in zijn greep houdt. Wil je weten waarom? Bekende artiesten spelen het verhaal van Jezus' dood en opstanding in een wervelende show met veel muziek.

Voor wie?
Dit mega evenement, vol muzikale hoogtepunten is bedoeld voor jong en oud. Gelovig of niet gelovig. Het is voor iedereen die houdt van Nederlandse popmuziek. Voor wie graag een goed verhaal hoort. Voor mensen die willen weten wie Jezus is of wat Pasen betekent. Voor toevallige voorbijgangers of tv-kijkende zappers.

Organisatie
The Passion is een unieke samenwerking tussen de Evangelische Omroep, omroep RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap, gebaseerd op de BBC Manchester Passion uit 2006.

Songs van The Passion:

1. The Scene - Iedereen is van de wereld (Syb) | 2. IOS - Altijd wel iemand (Do) | 3. De Dijk - Laat het vanavond gebeuren (Syb) | 4. Ruth Jacott en Paul de Leeuw - Blijf bij mij (Do) | 5. Marco Borsato - Ik leef niet meer voor jou (Frank Lammers) | 6. De Dijk - Ga in mijn schoenen staan (Syb) | 7. Frank Boeyen - Zeg me dat het niet zo is (Do) | 8. Van Dik Hout - Stil in mij (Syb en Frank Lammers) | 9. The Scene - Open (Thomas Berge) | 10. Andre Hazes - Geef mij nu je angst (Do) | 11. Frank Boeyen - Zwart Wit (Wilbert Gieske en Syb) | 12. Marco Borsato - De Bestemming (Do) | 13. Andre Hazes - Geef mij nu je angst (Syb en cast)

Popsterren vertolken Jezus en Maria in The Passion

De rol van Maria de moeder van Jezus in The Passion wordt gespeeld door de Nederlandse popzangeres Dominique Rijpma van Hulst, beter bekend onder haar artiestennaam Do.

Do had in 2003 een hit met de single Heaven. Met 'Heaven' won Do diverse nationale en internationale prijzen. Als zangeres bracht ze twee succesvolle albums uit. Ze scoorde een nummer-1 hit met Marco Borsato, deed mee aan het televisieprogramma Dancing With The Stars en speelde Assepoester in de gelijknamige musical in familiepretpark de Efteling.

In 2008 poseerde zij naakt in Playboy. De zangeres reageerde enthousiast toen zij gevraagd werd de moeder van Jezus te vertolken.

“Wij kennen Maria natuurlijk allemaal op onze eigen manier. Ze wordt altijd een beetje afgebeeld als de onbevlekte maagd, heilig, doet niets fout, liefelijk. In mijn optiek is Maria juist ook wel iemand met een ruig randje. Ze heeft heel veel meegemaakt in haar leven; dat blijkt sowieso uit wat we dadelijk gaan zien in The Passion”, aldus Do tegenover de EO.
 

Jezus is de hoofdrolspeler van The Passion. Hoewel hij niets gedaan had waarvoor hij de doodstaf verdiende, offerde hij zich op om te sterven voor de wereld. Verraden door Judas, verlaten door zijn vrienden en onterecht ter dood veroordeeld stierf Jezus een pijnlijke dood aan het kruis.

De rol wordt vertolkt door Syb van der Ploeg.Vanaf 1985 speelde Syb in het bandje Wish to Escape. In 1992 besloten de bandleden Nederlandstalige nummers te gaan maken en veranderde de naam in De Kast. Deze Friese formatie was in de jaren negentig een van de populairste popbands van Nederland en scoorde hit na hit, waaronder In Nije Dei, Hart van mijn gevoel en Woorden zonder woorden.

In 2002 verliet Van der Ploeg De Kast en richtte de Engelstalige rockband Spanner op. Met Syb & Band brachten Syb en zijn collega’s een ode aan de beste popnummers aller tijden. In 2005 speelde hij de rol van Julius Caesar Scaliger in de rockopera Nostradamus: Fate of Man; in 2006 was hij te zien in de musical Rembrandt als de vaste vervanger van Henk Poort, die de rol van de schilder speelde.

 

 

 

Thomas Berge vertolkt de rol van Petrus. Eén van de twaalf leerlingen van Jezus die hem van heel dichtbij meemaakten. Tijdens de arrestatie van Jezus wond hij zich zo op dat hij een van de politiemensen een oor afhakte. Jezus genas het oor direct

In 2003 - dertien jaar oud - vormt Thomas Berge het speerpunt van een mega marketingcampagne voor postorderbedrijf Neckermann. Het liedje 'Mijn luchtballon' wordt 800.000 keer verkocht. In 2006 zorgen drie uitgebrachte albums, drie dvd's en Thomas deelname aan diverse televisieprogramma's voor een bestendiging van Thomas’ populariteit. Ook wordt Thomas in deze periode meerdere malen onderscheiden met diverse populariteitsprijzen, waarvan de Zilveren Harp – de belangrijkste vakonderscheiding op het gebied van lichte muziek in Nederland – het hoogtepunt vormt.

In 2007 is Thomas hoofdrolspeler in zijn eigen real-life soap die uitgezonden wordt door de Tros. Ook doet hij mee aan de tv-programma's Sterren dansen op het ijs en Just the two of us.

 

Soapacteur is Pontius Pilatus in 'The Passion'

De verteller is in The Passion is Erik Dijkstra, de man die het publiek op sleeptouw neemt en het verhaal in trekt. Hij geeft tekst en uitleg aan het dramatische verhaal van het lijden en sterven van Jezus Christus.

Erik Dijkstra groeide op in Twente. Hij is heeft bij verschillende lokale omroepen gewerkt. Nu is hij bekend als de brutale Jakhals Erik uit De Wereld Draait Door. Verder is hij stadionspeaker, FC Twentefan en een regelmatige gast bij Voetbal International op TV.

Zijn volledige naam is Pontius Pilatus. De rol wordt vertolkt door Bio Wilbert Gieske. Hij was de Romeinse bestuurder. Hij had het voor het zeggen in Jeruzalem. Pilatus kon maar niet beslissen of Jezus de dood verdiende.

Uiteindelijk liet hij het volk kiezen tussen Jezus en een misdadiger, Barabbas. Het volk, kiest, opgejut door de religieuze leiders, voor Jezus.

Behalve in GTST was Gieske nog in enkele andere tv-programma's te zien. Zo heeft Gieske, voor hij bekendheid kreeg door GTST, het TROS programma Belfleur gepresenteerd. De acteur heeft ook in een aantal andere series gespeelt zoals Baantjer, Medisch Centrum West, en Spijkerhoek. Gieske heeft daarnaast ook in de musical De Zevensprong en een aantal toneelstukken gespeeld.

De financiële man van het groepje volgelingen rond Jezus is Judas. Hij krijgt dertig zilverstukken van de hogepriester, als beloning voor het uitleveren van Jezus.

Tijdens de laatste maaltijd wijst Jezus hem aan als verrader. Direct daarna verlaat hij de zaal. Hij wijst de soldaten de weg in de tuin, waar Jezus zich heeft teruggetrokken. Judas begroet Jezus met een kus, zodat duidelijk is wie gearresteerd moet worden. Nadat Judas Jezus had verraden, kreeg hij zo'n spijt dat hij zelfmoord pleegde.

De Nederlandse acteur Frank Lammers, die de rol van Judas uitbeeldt (1972) speelt in films, televisieseries en op het toneel. Frank Lammers is in 1995 aan de toneelschool van Amsterdam afgestudeerd. Na zijn studie schreef en regisseerde hij een korte film waarin de, nog onbekende, Halina Reijn in mee speelde.

De acteur maakte zijn debuut in de film FI 19,99. Later kreeg de hij een grotere rol in de film 'Wilde Mossels'. Verder speelde hij Kickboxer Adri in de film ' De Dominee'. Voor zijn hoofdrol in 'Nachtrit' ontving de acteur een Gouden Kalf.

In The Passion wordt het verhaal over het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus op eigentijdse wijze verteld. Zo wordt Pilatus voorgesteld als een gehaaid politicus en zijn het ME’ers die Jezus arresteren.

De muzikale begeleiding van The Passion is in handen van musicus Cor Bakker, onder meer bekend van de tv-shows van Paul de Leeuw.

RKK en EO blij met succes The Passion

Hilversum (Van onze redactie) 22 april 2011 - De omroepen EO en RKK zijn verheugd over de hoge kijkcijfers voor The Passion en de impact die het paasevenement heeft gehad op kijkers en aanwezigen op de Markt in Gouda. De omroepen ontvingen veel mails van kijkers die zeiden geraakt te zijn door de moderne opvoering van het eeuwenoude verhaal over de laatste uren van Jezus’ leven, zijn dood en opstanding.

Huilen
Een kijker schreef: “Ik vond het zo geweldig! Ik ben thuis niet kerkelijk opgevoed, maar vanavond viel er opeens iets op zijn plek. Ik moest zomaar huilen, waarom weet ik niet . Ik vond het erg indrukwekkend. Wat een moedig en geweldig initiatief, eindelijk weer eens een gevoel van saamhorigheid!’

TV en internet
De uitzending van het muziekspektakel trok 979.000 tv-kijkers. Ook op internet wist het publiek The Passion te vinden, de site werd gisteravond overbelast door enorme aantal bezoekers. Op social media, zoals Twitter en Facebook, was The Passion een veelbesproken onderwerp. Alleen gisteren al werden meer dan 6.000 berichten over het paasevenement gepost.

Marktplein van het leven
Hoofd RKK Leo Fijen: “Ik ben erg trots, want wat geen enkel programma op Nederland 3 lukt (op DWDD en voetbal na) is hier wel gelukt, we hebben gescoord met een religieus spektakel. Dit is de beloning voor de moed om het belangrijkste christelijke verhaal op het Marktplein van het leven te presenteren. Dat moet dan wel op een wervelende en eigentijdse manier en dat gebeurde gisteren.”

Jezus' verhaal gespreksonderwerp
EO-directeur Arjan Lock: "Het is enorm indrukwekkend en ontroerend om te horen wat The Passion losmaakt bij bezoekers en kijkers. Dat het verhaal van Jezus, waar het om draait met Goede Vrijdag en Pasen, nu in 2011 zo'n gespreksonderwerp is geworden, daar hebben we het allemaal voor gedaan. Dit zet ons aan het denken hoe we ook in de toekomst op een nieuwe manier mensen bereiken met het evangelie, die daar anders meestal niets over horen. Maar eerst gaan we nagenieten van deze mooie gebeurtenis."

Popsongs
Aan de hand van bekende Nederlandstalige popsongs werd het eeuwenoude paasverhaal op een eigentijdse manier herverteld door bekende Nederlandse acteurs en artiesten als Syb van der Ploeg, Do, Thomas Berge en Wilbert Gieske.

AfterPassion
The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de gemeente Gouda. Na het evenement waren overal in de stad verschillende kerken open voor het publiek. In de Sint-Janskerk vond The AfterPassion plaats: een jongerenbijeenkomst met muziek, sprekers en bezinning.

Reformatorisch protest tegen The Passion

Hilversum (Van onze redactie) 1 maart 2011 - In een brief aan het gemeentebestuur van Gouda hebben predikanten van drie reformatorische kerken en de Goudse SGP bezwaar aangetekend tegen het voorgenomen paasevenement The Passion op 21 april. Ze hopen dat het gemeentebestuur de vergunning voor het “spektakel” op de Markt in Gouda intrekt.

Vertolking
De filmische vertolking van het lijdensevangelie, onder meer ondersteund door eigentijdse popsongs, wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de omroepen RKK en EO, het Nederlands Bijbelgenootschap en de gemeente Gouda.

Onbekendheid wegnemen
De organisatoren lieten eerder weten dat het hun bedoeling is op eigentijdse wijze iets te doen aan de grote onbekendheid van een breed publiek met het lijden, het sterven en de verrijzenis van de Jezus Christus. Voor Gouda biedt het evenement “een unieke kans” om de stad op de kaart te zetten, aldus de organisatoren

Luidruchtig
De briefschrijvers hebben grote bezwaren tegen “de eigentijdse manier van het in beeld brengen van Jezus’ lijden en opstanding. Het stuit ons tegen de borst dat door luidruchtige (pop)muziek en verfilmd naspelen van het lijden van Jezus dit tot onderwerp van een evenement wordt gemaakt.”

Vermaakgebeurtenis
Volgens de briefschrijvers verwordt het evangelieverhaal over het lijden en sterven van Jezus Christus op deze wijze tot een vermaakgebeurtenis. „Het zal zeker niet de intentie van de initiatiefnemers zijn, maar het is intussen materieel wel zo.”

Missionaire intentie
De briefschrijvers hebben geen contact gezocht met de organisatoren. Zij stellen niet te twijfelen de missionaire intentie van de organiserende instanties. “Dat velen in ons land niet meer weten wat de betekenis van het lijden en sterven van de Heere Jezus Christus is en ook niet meer weten wat de betekenis van het paasfeest is, verontrust ons evenzeer als de initiatiefnemers.”

Gesprek
De briefschrijvers hopen dat het gemeentebestuur geen medewerking verleent aan het evenement. Burgemeester Cornelis heeft inmiddels hen uitgenodigd voor een gesprek op 17 maart.

Begrip
Leo Fijen, hoofd van de omroep RKK, toont begrip voor de zorgen van de briefschrijvers en is blij dat zij de positieve bedoelingen van de organisatoren niet betwijfelen. “Op geen enkele wijze willen we het evangelie reduceren tot entertainment. We willen dat het grote publiek opnieuw geraakt wordt door de betekenis van het lijden, het sterven en de verrijzenis van Jezus Christus.”

Opdrachten KUA (havo en vwo)

Om de opdrachten te maken kun je gebruik maken van de volgende bronnen:

Meer info: http://www.thepassiongouda.nl/

1.- Maak een vergelijking tussen een passie spel in de Middeleeuwen en de opvoering van The Passion in Gouda. Noem overeenkomsten en verschillen.

2.- The Passion kun je beschouwen als een uiting van massacultuur. Motiveer dit. Geef meer dan 3 antwoorden.

3.- Noem enkele bezwaren tegen de uitvoering van The Passion.

4.- Weerleg bovenstaande bezwaren in een betoog van ongeveer 1 A4  Betrek het passiespel uit de Middeleeuwen  in je antwoord.

[antwoordblad niet beschikbaar]

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak CKV en KUA uit het profiel C & M voor havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

17-02-2018