Een voorbeeld van grote invloed van commercie op muziek is de ontwikkeling van de dansmuziek
Rond 1970,  toen de hippiebeweging grote invloed had en men muzikale experimenten ondernam, volgde er een roep om eenvoudige amusementsmuziek. De spiritual (tijdens de slavernij door de negerbevolking aangepast christelijk kerklied) sprak wel aan, maar moest aangepast worden. Zo ontstond de Soul (niet 'my Lord', maar 'my love' ). Omdat men vooral danste op Soul, kwam de nadruk te liggen op de dansbare elementen van de muziek: ritme en herhaling. Soul ontwikkelde tot Funk, een ritmischer variant.
Omdat de baspartij in Funkmuziek erg belangrijk was, nam men deze muziek met een groter basvolume op. Dit lokte protest uit van de danszaaleigenaren, omdat menig speaker opgeblazen werd.

Disco zou dit probleem opheffen: de bas werd aangepast. Omdat platen draaien goedkoper was dan live optredens aanbieden, kwam de nadruk te liggen op de opnames. Gevolg: een discohit hoefde niet live uitvoerbaar te zijn: de opnametechniek werd steeds belangrijker.

Disco is de belangrijkste voorloper van hiphop en House als dansmuziek.

Wat nu als R&B bekend staat, heeft weinig te maken met oorspronkelijke Rhythm and Blues, maar lijkt het meest op Soul.

De onderstaande voorbeeld fragmenten laten de ontwikkeling zien

Mahalia Jackson: "Oh, when the Saints"

Aretha Franklin: "Think"

Sly & the Family Stone: "Thank you"

 
Take That: "Relight my fire"  

Het aanpassen van Funkmuziek aan de eisen die de apparatuur in danszalen stelde, is een voorbeeld van de invloed van commercie op muziek: hier wordt de muziek ondergeschikt gemaakt aan de afspeelapparatuur.

Behalve de techniek werd ook het uiterlijk belangrijk. Een 'Discofreak' diende zich aan codes te houden wat betreft kleding, haardracht en dansbewegingen. Belangrijke discosterren (o.a. uit films als Saturday night fever) werden het voorbeeld voor de jeugd.

(Tegenstanders van Discomuziek toonden hun aversie door zich afwijkend uit te dossen.) Niet alleen Disco heeft een mode met zich meegebracht.

Don McLean performs "American Pie" Live

 

Madonna - American Pie

Madonna brengt de oude hit van Don McLean uit en bereikt daarmee een hoge notering in de hitparade. Zij dankt deze notering niet aan een toegevoegde muzikale meerwaarde.

Het toenemende belang van het visuele element komt  tot uitdrukking in de videoclip.

Een videoclip kan variëren van een registratie van de uitvoering van de popsong tot een korte film die in meer of mindere mate verband houdt met de tekstinhoud van de song.  

De onderstaande voorbeeld fragmenten laten de ontwikkeling zien

Don McLean: American Pie

Madonna: American Pie

Victor Calderone Filter Dub Mix: American Pie

Punk zorgde voor een vernieuwing in het modebeeld: gescheurde kleding en deels kaalgeschoren hoofden met hanenkammen gaven uiting aan de onvrede van kansarme Engelse jongeren. Al gauw werd deze vernieuwing ingepast in de mode (en hingen de voorgescheurde T-shirts in de winkels).

Hardrock-, hiphop- en houseliefhebbers onderscheiden zich ook nu door hun uiterlijk. Belangrijke popsterren kunnen invloed uitoefenen op het modebeeld en kunnen een soort voorbeeldfunctie krijgen.

De artiest krijgt een andere plaats: waar vroeger de componist van belang was, is tegenwoordig muziek- en tekstschrijver minder bekend dan uitvoerder. Eenmaal bekende artiesten kunnen gebruik maken van hun bekendheid (bv. voor goede doelen of om een bepaalde visie wereldkundig te maken). Eenmaal bekende popsterren kunnen zich ook meer permitteren.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak KUNST/ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven

12-09-2014  last update digischool ckv 2/3