CKV-2/Opdracht 6.3.F

Massacultuur in de 2e helft van de 20ste eeuw. Bron/samenstelling: vaklokaal digitale school

Lees en bekijk onderstaande site en lees de onderstaande bronnen. (Bron 1 t/m 6)

Begin met het printen van alleen de onderstaande opdrachten. Maak de opdrachten met pen. 

Opdracht 1. Het talentenjachtprogramma Idols is een voorbeeld van massacultuur. Een kenmerk hiervan is homogenisering en nivellering. Pas deze begrippen toe op het programma Idols. Maak gebruik van onderstaande bronnen.

Opdracht 2. Het talentenjachtprogramma Idols is een voorbeeld van massacultuur. Een kenmerk hiervan is ont-differentiëring. Pas dit begrip toe op het programma Idols. Maak gebruik van onderstaande bronnen.

Opdracht 3. Het talentenjachtprogramma Idols is een voorbeeld van massacultuur. Reclame en massamedia spelen hierbij een belangrijke rol. Geef van deze twee begrippen ieder 2 voorbeelden. Maak gebruik van onderstaande bronnen.

Opdracht 4. Het talentenjachtprogramma Idols is een voorbeeld van massacultuur. Verlies aan diepte en betekenis ; kunst als imitatie en parodie is eveneens kenmerkend. Geef van deze twee begrippen ieder 2 voorbeelden. Maak gebruik van onderstaande bronnen.

Opdracht 5. Het talentenjachtprogramma Idols is een voorbeeld van massacultuur. De grens tussen hoge kunst en low-culture vervaagt . Verklaar deze uitspraak aan de hand van een voorbeeld. Maak gebruik van onderstaande bronnen.


Kostte het vroeger bloed, zweet en tranen om beroemd te worden, tegenwoordig is er televisie en die zorgt voor instant roem. Populaire programma's zoals Idols demonstreren de maakbaarheid van roem. Wat betekent beroemdheid vandaag de dag? Over Boris, Maud en de wetten van de roem.....[Lees en kijk verder........]=


Bron 1

Idols is een talentenjachtprogramma op televisie van de Nederlandse commerciële zender RTL4, dat in het najaar 2002 van start ging. Dit programma is een Nederlandse versie van het Britse succesprogramma Pop Idol. Binnen vijf afleveringen bereikte het programma een kijkdichtheid van twee miljoen kijkers per aflevering. In het najaar van 2003 startte een nieuwe serie.Het programma genereerde in 2002 flinke inkomsten voor de producenten, door sponsorcontracten, merchandising en doordat kijkers tegen betaling konden meestemmen per telefoon en SMS.

Bron 2

Hoe werkt Idols?

Idols is een zoektocht naar de persoon die, volgens de makers en platenmaatschappij, alle kwaliteiten van een echt idool heeft en daarmee een platencontract wint. 7626 jongeren waagden een poging om de vakjury van Idols te overtuigen.

De vierkoppige jury bestond in 2003 uit: talentscout Henkjan Smits, liedjesschrijver Eric van Tijn, zangeres Jerney Kaagman en muzikantenmanager Edwin Jansen. Presentatrice Tooske en Reinout Oerlemans steunden de deelnemers in hun strijd om het platencontract.

De eerste vier afleveringen van Idols gaven een impressie van de vijf grote landelijke audities. Na de landelijke auditierondes bleven er 94 kandidaten over. In de theaterronde moesten zij meer van zichzelf laten zien, totdat de groep was teruggebracht naar 30 aspirant-Idols. Vanaf dat moment mochten de kijkers als jury optreden. Hiervoor waren de deelnemers verdeeld over 3 workshops. Na drie van deze uitzendingen waren er nog negen kandidaten die doorgingen naar de vierde ronde.

Bron 3

Idols levert RTL 4 bijna twee miljoen euro op dankzij sms-stemmen

Sms-berichten steeds vaker ingezet om omzet te verhogen

RTL4 heeft flink verdiend aan de sms-stemmen die tijdens de Idols-finale van afgelopen zaterdagavond werden uitgebracht. Na aftrek van de kosten voor sms- en telecomfaciliteiten houdt de zender zo’n half miljoen euro over. De interactievieve mogelijkheden van sms lijken bij het publiek nu volledig te zijn ingeburgerd.

De flinke omzet met kan afgeleid worden uit het aantal sms-stemmen dat RTL 4 ontvangen heeft. Bij het programma Barend & Van Dorp werd bekend dat er in totaal twee miljoen maal via sms gestemd is. RTL 4 wilde het exacte aantal ontvangen sms-berichten niet bekendmaken.

 
Als er inderdaad twee miljoen sms-stemmen zijn uitgebracht, à 90 eurocent per stem, dan werd er in totaal 1,8 miljoen euro omgezet. Met aftrek van providerkosten, belasting en kosten voor de sms-dienstverlener, blijft daar voor RTL4 en de productiemaatschappij van Idols een half miljoen euro van over. Daarnaast konden kijkers ook telefonisch stemmen voor à 70 eurocent per stem.

Uit een onderzoek van bureau Van Dusseldorp & Partners bleek al eerder dat Europese tv-maatschappijen steeds vaker gebruik maken van sms-berichten om omzet te genereren. In Spanje genereerde een simpele kruiswoordquiz van 30 seconden een antwoordenstroom van 6.000 sms-jes. Een speciale verjaardagseditie van het programma leverde zelfs 43.000 berichten per dag op.

De Catalaanse tv-maatschappij CCRTV, die de quiz uitzond, kon alleen al met deze sms-opbrengsten de totale productiekosten dekken. Een ander succesverhaal is de Duitse show 'Jede Sekunde Zählt', waarbij kijkers per sms bepaalden welke deelnemer de show moest winnen. Binnen een half uur werd er liefst 1,2 miljoen keer gestemd via sms.

Joost Blokzijl4 mei 2004Bron: ZDNet

 

Bron 4

PERSINFORMATIE

Eindhoven Airport, 2 december 2003:

Merchandising van Jamai, Jim en Dewi beschikbaar via MediaMotion


Vanaf heden is een complete merchandising lijn beschikbaar van Jamai, Dewi en Jim. MediaMotion distribueert deze producten naar de entertainment retailers. Het assortiment bestaat onder andere uit parfum, cosmetica, schriften, mappen, t-shirts etc. De producten vormen eeni deale aanvulling op het entertainment assortiment van de retailers. De parfums waren de eerste producten die op de markt zijn gekomen. Hiervan zijn er inmiddels via drogisterijen reeds tienduizenden verkocht en de omzet neemt nog elke week toe. Uit de reacties van retailers blijkt dat de Idols finalisten nog enorm populair zijn in hun doelgroep.

De ECF-Group, waarvan MediaMotion onderdeel uitmaakt heeft onlangs de merchandising rechten verworven van deze drie artiesten. VesproActive, een van de bedrijven van ECF-Group, heeft vervolgens een complete merchandising lijn ontwikkeld, welke nu breed verkrijgbaar is in de verschillende retail kanalen.

Bron 5

Britse versie Idols voegt downloaden toe

maandag 11 augustus 2003 - Door Jasper Houtman

Het BBC-programma Fame Academy, de Britse versie van Idols, biedt nu ook de mogelijkheid om liedjes van de deelnemers direct na de uitzending als download te kopen. Ze kosten ongeveer anderhalve euro per stuk. Volgens producent Endemol is het de eerste maal dat een dergelijke koppeling tussen televisie en downloaden wordt gemaakt.

Fame Academy is momenteel bezig aan zijn tweede editie, de eerste editie eindigde in een finale waarin 8,2 miljoen kijkers voormalig straatmuzikant David Sneddon zagen winnen. Afgelopen zaterdag was de tweede uitzending van het nieuwe seizoen en werd bekend dat de liedjes ook direct na de uitzending te koop zijn op internet. Dit kan via de sites van Dotmusic, Freeserve, HMV, MSN en MTV.

Evenals bij Idols had Fame Academy tot op heden als inkomstenbronnen onder meer sms-stemmen, verkoop van de CD van de winnaar en merchandising. Daaraan is nu ook een mogelijk lucratieve tak toegevoegd, de liedjes kosten 99 pence (ongeveer anderhalve euro) per stuk. Voor het downloaden zijn de BBC , Endemol en platenmaatschappij Polydor een samenwerking gestart met OD2 , het softwarebedrijf van Peter Gabriel, dat zich richt op muziek downloaden.

De concurrentie volgt de verrichtingen van de BBC met argusogen, de omroep zou zich met een programma als Fame Academy teveel bewegen op 'commercieel terrein'. Er brak eerder dit jaar al een rel uit toen bekend werd dat de BBC Fame Academy op hetzelfde moment wilde programmeren als het vergelijkbare programma Pop Idol van de commerciële concurrent iTV1. Ook nu sijpelt het ongenoegen over het downloaden al door in een artikel in The Guardian.

Tegenover dezelfde krant zegt Peter Cowley, directeur Interactieve Media bij Endemol UK: "Het is voor het eerst dat deze technologie ingezet wordt voor een televisieprogramma. Fame Academy is een multimedia evenement en we proberen telkens te zoeken naar manieren voor fans om er meer gebruik van te kunnen maken. Deze downloads maken het voor hen mogelijk om direct na de show op een legale manier de favoriete tracks te krijgen."

Bron 6

Vodafone sponsort ‘Idol’ Dewi

Vodafone en Idols-finaliste Dewi hebben een exclusieve sponsorovereenkomst gesloten.
Als onderdeel daarvan wordt het platform www.dichtbijDewi.nl ontwikkeld. Daarmee kunnen Vodafone-klanten die daarin geïnteresseerd zijn Dewi van dichtbij meemaken en echt leren kennen. Op de site deelt Dewi haar dagelijkse leven via een MMS fotoalbum en kunnen bezoekers via een test hun ‘sterrenpotentieel’ testen. Ze maken ook kans haar te ontmoeten bij bijvoorbeeld haar cd-presentatie. Een begeleidende campagne gaat vandaag van start. Andere Idols sloten al eerder exclusieve sponsorcontracten: Jim met Mars, Jamai met Specsavers.