Youth is not an age,

but a state of mind.

De gekte bereikte een voorlopig hoogtepunt toen Frank Sinatra in mei1943 in Paramount Theater op Times Square een optreden verzorgde. Onder het gegil van uitzinnige pubers werden niet alleen rozen het toneel op gesmeten: Sinatra kreeg nu ook een regen van panty’s en beha’s over zich heen. Zong hij I’ll walk alone, zo schreef een ooggetuige, dan riepen honderden meisjes in de zaal: ik ga wel met je mee, Frankie.
Frank Sinatra mag dan vaak het eerste tieneridool worden genoemd, het verschijnsel was niet helemaal nieuw. Bij een optreden in van het Benny Goodman Orchestra liet het publiek zich in hetzelfde theater al eens gaan. Een vertwijfelde Goodman: ‘Wij keken naar hen alsof zij de show waren en wij het publiek.’ En in de jaren twintig rukten vrouwelijke fans de filmheld Rudolph Valentino reeds de kleren van het lijf. Op zijn begrafenis, in1926 vochten ze zich in een chaotische menigte van tienduizenden bewonderaars naar zijn kist om die aan te raken en te kussen.
Waar komt dit allemaal vandaan? De teenager ontstaat in de Verenigde Staten en het is een marketingterm. Gelukkig is de tiener niet louter de nieuwe consument van massacultuur en massaproductie. Hij is ook de sensitieve jongeling die zich emancipeert en een eigen identiteit zoekt tussen jeugd en volwassenheid.

De Beatles in Nederland (1964)

The Beatles, bestaande uit Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Jimmie Nicol (vervanger van de zieke Ringo Starr) arriveren op Schiphol, waar ze worden begroet door meisjes in Volendamse klederdracht en duizenden fans.
Hoteleigenaar Maup Caransa verschijnt met The Beatles op het balkon van het Doelenhotel aan de Kloveniersburgwal te Amsterdam, terwijl talloze fans toekijken.
De volgende dag maken The Beatles een rondvaarttocht door de grachten van Amsterdam, waarbij sommige fans in het water springen en door de politie uit het water worden gevist. 's Avonds treden ze op in de veilinghal te Blokker met onder andere "I saw her standing there".

 
Een belangrijk moment in de ontstaansgeschiedenis van de tiener zijn de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. De orgie van geweld en de onvoorstelbare slachtingen betekenden in de ogen van veel jongeren het morele failliet van de generatie die deze waanzinnige oorlog begonnen was. De opwindende jaren twintig waarin zij zich vervolgens lieten gaan zijn misschien een cliché, met hun jazz, auto’s, sigaretten, Charleston, stérke drank en vrouwen in steeds kortere rokken. Maar dat de vanzelfsprekende gehoorzaamheid van kinderen tegenover hun ouders weg was, is een belangrijke constatering. Veel meisjes waren bovendien op jonge leeftijd in de fabriek gaan werken om de oorlogsindustrie op gang te houden. Ze werden zelfstandig en hadden geld op zak. Er heersten na die oorlog een hedonistisch verlangen naar direct geluk en weerzin om mee te doen aan de wereld van vorige generaties. Voor het eerst was het niet meer vanzelfsprekend zo snel mogelijk volwassen te willen worden. ‘Youth is not an age, but a state of mind.’ Dat wordt een constante in de jeugdcultuur tot op vandaag. Uitstel van volwassenheid is inmiddels een diep in onze maatschappij verankerde verleiding die door reclame en popmuziek dagelijks wordt gevoed en die met de hippies en bloemenkinderen van 1968 opnieuw een enorme impuls kreeg.
Het was de Tweede Wereldoorlog die in het kielzog van militaire hegemonie ook de culturele hegemonie van de Verenigde Staten met zich meebracht. Niet meer Parijs was voortaan de culturele hoofdstad in de wereld of Londen of het totaal verwoeste Berlijn.
Voortaan was het New York. De opmars van de populaire muziek was niet meer te stuiten en de belangrijkste taal is sindsdien het Engels.
Amerika had teenagers, herinnerde John Lennon zich in een interview in 1966, ‘and everywhere else just had people’.

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Geraadpleegde bronnen: Liever tiener MDoorman De Volkskrant 1/9 2007

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

01/28/2010 last update