worldmusic

Een belangrijk aspect is de veranderde samenstelling van de 'massa': door migratie is er een multiculturele samenleving ontstaan. Deze ontwikkeling vindt zijn weerslag in de muziek: er is een duidelijke invloed merkbaar van muziek uit andere culturen. 
Door vermenging van de kenmerken van volksmuziek en popmuziek is er een "wereldbrede" muzieksoort ontstaan: 'worldmusic'. We geven 2 voorbeelden van deze wereldmuziek: beluister, hoe de muziek veranderd is onder invloed van onze Westerse beschaving.

Voorbeeld: Nusrat Fateh Ali Khan

Nusrat Fatch Ali Khan was een Pakistaans virtuoos zanger van Sufi-voordrachtsstukken. Manqib Ali is een religieus lied, dat stamt uit de dertiende eeuw. De klassieke 'tabla' (met de vingers bespeelde kleine trom) en het 'harmonium' (klein orgeltje) zijn hier goed te horen.

  Nusrat Fateh Ali Khan  "Manqib Ali" (MP3)

In het volgende fragment klassieke muziek van dezelfde componist is goed te horen hoe virtuoos de zang zich in deze muziek heeft ontwikkeld.

  Nusrat Fateh Ali Khan  "An Aag Daaman Mein Lag Jayegi" (MP 3)

Dezelfde zanger heeft zich ook op het commerciële pad bewogen, getuige de mix 'Mustt, mustt': deze is voorzien van een duidelijke beat, maar heeft ook de muzikale kenmerken van traditionele Pakistaanse muziek in zich. Hoe de moderne electronica zich met de traditie mengt hoor je in de samenwerking met Peter Gabriel

  Nusrat Fateh Ali Khan  "Mustt, mustt" (MP3)

  Peter Gabriel/Nusrat Fateh Ali Khan  "Taboo" (MP3)

 

Voorbeeld:de Mali-blues

De eerste berichtgeving over Afrikaanse muziek die enigszins tot westerse media doordrong, betrof Zuidafrikaanse artiesten als Miriam Makeba en Abdullah Ibrahim, die hun land vanwege het apartheidsregime waren ontvlucht. Westeuropese steden raakten soms opgeschrikt door Afrikaanse folklore shows die vooral op de werveling en luchtigheid van het dansspektakel werden bekeken.

Toen Afrikaanse muzikanten echter een crossover maakten naar elementen van Amerikaanse jazz, naar Caraibische ritmiek en westerse muziekinstrumenten en sprake was van Afrikaanse pop, ontstond een mediahype van ongekende omvang.

 
Plotseling leerden we dat in Ghana calypso-achtige highlife wordt gespeeld, dat de Zairees Franco en het Senegalese orkest Boabab zich door Cubaanse dansritmiek hebben laten inspireren. Dat uit Nigeria juju, fuji en afro-beat komt. Dat de Kameroenese saxofonist Manu Dibango makossa-stijl speelt en dat de duimpiano, de mbira, het klassieke instrument van het Shona-volk in Zimbabwe is. Dat Toeareg-muzikanten uit Niger hun fusiemuziek al-guitara noemen en dat Congo, Senegal, Guinee en Madagascar muzikale goudmijnen zijn. Afrika-festivals schoten als paddestoelen uit de grond en Afrika werd zelfs, na Amerika, het meest bezongen continent. Jazz-, soul-, funk- en reggae-artiesten begonnen modieus te verwijzen naar Afrika, als de bron van hun muziekhistorie. Bij voorkeur in sombere liedteksten, omdat juist daarmee hitparades konden worden bestegen.
Opmerkelijk genoeg is in Afrikaanse muziek zelf nauwelijks somberheid te ontdekken. Het continent is in de media veelvuldig failliet verklaard maar de muziek lijkt almaar vrolijker en belangrijker te worden. Een reden daarvan kan zijn dat muziek in Afrikaanse culturen een meervoudige ontsnappingsmogelijkheid biedt: uit dagelijkse ellende, naar commercieel succes en zelfs naar triomfen in het buitenland. Muziek is een heus exportartikel geworden.

 

Salif Keita - 'Folon'

Rechts: Salif Keita, geboren in 1949 in Djoliba, bijgenaamd de Golden Voice of Africa

  Salif Keita  "Tekere" (MP3)

  Salif Keita  "Africa" (MP3)

  Salif Keita  " Percussion Discussion" (MP3)

 

In Mali bestaan diverse culturen, zoals de Mandingo, de Dogon, de Malinké en de Bambara, elk gebaseerd op orale tradities en eigen opvattingen omtrent ritmiek, drummen, zingen en dansen. Essentieel zijn griots, muzikale volksvertellers, religieuze zangers en bespelers van onder de oksel geklemde talking drums. Griots van het Mandingo-volk hebben de schitterende kora ingebracht, een 21-snarige kruising tussen een harp en een luit, met een lange hals en een klankkast van een grote kalebas. De huidige kracht van de Malinese muziek wordt evenwel vooral bepaald door de vermenging met westerse muziek. Een kruisbestuiving die zangeressen als Kandia Kouyaté, Oumou Sangaré, Ami Koita, Nyama Makolo, Sali Sidibe en Rokia Traoré, en funkbands als Super Djata heeft voortgebracht. De grootste ster van Mali, Mandingo-zanger Salif Keita, die graag tussen Bamako en Parijs laveert, toont zich over het huidige succes echter gevaarlijk kritisch: 'Wij leven hier in een vermomde dictatuur, met een overheid die niets voor ons doet, maar wèl graag met ons pronkt. Word je echter te beroemd, dan zal je naar Frankrijk moeten ophoepelen, voordat ze je de botten breken.'

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 voor havo en vwo in het profiel C&M..  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Geraadpleegde literatuur: Mali, land van Keita door Frits Lagerwerff VPRO gids nr 45.

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven.


12/10/2014 update