CROSSOVER-ARCHITECTUUR MET DE JOYSTICK

Een graffiti-ontwerp driedimensionaal in beton uitvoeren. De architecten Marc en Nicole Maurer ontwerpen het aan de hand van een tag' (graffiti-handtekening) van Zedz voor de nieuwe campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Het is een voorbeeld van de werkwijze van het jonge architectenduo. De twee willen verder kijken dan de architectuur alleen en geïnspireerd raken door andere hedendaagse cultuuruitingen. Ze proberen verwante kunstenaars uit andere disciplines een podium te bieden voor de diverse kunstuitingen: Boris van Berkum (+ DJ CHANTELLE), Raimond Gesthuizen (KID SUNDANCE), Richard Rotgans (SAIKO), Boris Tellegen (DELTA) en ZEDZ.

In de muziek heet dat dan samplen, mixen of een crossover maken. Dat het duo kiest voor een dergelijk multidisciplinaire benadering van hun vak is niet helemaal verwonderlijk, ze zijn immers allebei opgegroeid in de jaren tachtig. Die generatie heeft door de opkomst van de computer grenzen zien vervagen. Zie de soms onduidelijke scheidslijnen tussen reclame, design en kunst. Bijkomstig voordeel van een multidisciplinaire aanpak is bovendien dat je eerder opvalt.

[Flyer] http://playtime.ooo.nl/flyer.html

een drie-dimensionele tag

Kunstenaar Delta (een pseudoniem van Boris Tellegen) ontwierp een speelautomaat waarop bezoekers met de joystick door de ontwerpen van Maurer United Architects (MUA) kunnen wandelen. De speler moet wel op zijn qui-vive blijven. De bezoeker op de automaat naast hem kan tijdens zijn virtuele rondgang door de gebouwen op hem schieten, maar tegelijkertijd ook beschoten worden.

Beide architecten zouden zich in theorie prima thuis hebben moeten voelen bij het Bauhaus: daar werd tenslotte ook gestimuleerd om kennis te nemen van andere (kunst-)disciplines en streefde men een soort "totaalkunst" na.

Speelautomaat

De meest opvallende samenwerking is die tussen MUA en graffiti-artiesten Delta (Boris Tellegen) en Zedz (blijft anoniem, omdat hij nog steeds actief is met de spuitbus), die internationaal bekend zijn om hun driedimensionale schilderijen. Terwijl gebouwen en graffiti natuurlijke vijanden van elkaar zijn, hebben MUA, Delta en Zedz de strijdbijl te begraven om juist de confrontatie aan te gaan. De vier hebben bijvoorbeeld aan de hand van Zedz' tag - de handtekening van de graffitispuiter - een stadsmeubel ontworpen, dat feitelijk een levensgrote versie van de tag is.

MUA heeft ook een samensmelting gezocht tussen muziek en architectuur. Samen met dj Kid Sundance (Raimond Gesthuizen), die onder meer soundtracks voor tv-commercials produceert, zoals voor Twix, Panasonic en Philips, is een geluidsmeubel gebouwd waar muziekfragmenten van dj Kid Sundance zijn te beluisteren.

Verder is een chillroom ontworpen voor het door grafisch ontwerper Richard Rotgans geinitieerde skate- en snowboardmerk Saiko. In deze 'huiskamer' kunnen bezoekers ter plekke via de Saiko-internetsite een snowboardreis boeken. Speciaal voor de inrichting heeft MUA een aantal stoelen van Charles en Ray Eames weten te bemachtigen, het Amerikaanse echtpaar dat tussen 1941 en 1984 baanbrekende meubels maakte van aluminium, hout en en plastic. Saillant detail: net als Ray en Charles vormen Nicole en Marc een echtpaar.

De projecten van MUA laten een wereld zien van skaters, dj’s, hiphoppers, graffitispuiters, cartoonisten en computerdesigners. Hoewel architectuur daar op het eerste gezicht nauwelijks een rol in lijkt te spelen, werd met een dj een geluidsmeubel vormgegeven, voor een skate- en snowboardmerk een chillroom, en samen met graffitispuiters een stadsmeubel.

MUA ontwierp een monument voor de stad Berlijn. Het  bestaat uit een labyrint, bestaande uit een enkele doorlopende muur, de Berlijnse muur als het ware. Bijzonder aan het labyrint is dat de buitenmuur door een knik overloopt in de binnenmuur, ofwel het Oosten loopt over in het Westen: een symbool voor de vrijheid van het Oostblok.

Ook filmpjes maken, is MUA niet vreemd. Je vraagt je af waarom Nicole en Marc Maurer zonodig dat erbij doen, maar zelf vinden ze het niet vreemd. Charles en Ray Eames maakten ook filmpjes. Dus is er ook nog een videofilm te zien met beelden van Urbantetris, een buitenexpositie van MUA in het kader van '100 jaar Woningwet'. 

Hiervoor ontwierp het duo metershoge driedimensionale uitvoeringen van blokken gerelateerd aan het klassieke computerspel Tetris. De videofilm volgt de elementen, die vier dagen door Amsterdam hebben gezworven. Na deze beelden is een door vj Michal Butink bewerkte compilatie te zien van de komedie Playtime (1967) - hier ontleent de tentoonstelling zijn titel aan. De film van Jacques Tati, waarin hij vrolijk de draak steekt met moderne architectuur, vooral gebouwen van glas, staal en beton, waardoor mensen het spoor bijster raken.

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Bronnen: Eindhovens Dagblad, 30-08-2001 Dagblad De Limburger, 05 september 2001. Tubelight, Nummer 17, september/oktober 2001. Financieel Dagblad, 01 september 2001.

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

01/28/2010 last update