De kunsthandel Van Wisselingh

De grote expositieruirnte op de tweede verdieping van Rokin 78- 80 in Amsterdam, 1911. links op de achtergrond het schilderij De Zandhoek van G.H. Breitner, dat in 1916 voor ruim fl 11.000,- werd verkocht.

De kunsthandel Van Wisselingh bestaat al ruim 160 jaar . Omstreeks 1900 had het bedrijf vestigingen in Londen en Amsterdam. In Londen op verschillende locaties rond Bond Street, in Amsterdam eerst kort op de Kalverstraat. daarna op het Spui en tenslotte op het Rokin, waar de naam van de zaak nog steeds op nr. 78 in de gevel staat. De stichter van het bedrijf was M.I. van Wisselingh, de naamgever zijn zoon E.J. van Wisselingh.

Rond de eeuwwisseling werd op het Spui en het Rokin werk verkocht van belangrijke Nederlandse kunstenaars zoals Matthijs Maris, Bauer, Breitner, Witsen en De Zwart čn van Franse kunstenaars zoals Courbet en Daumier. Van alle genoemden en van veel anderen zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen of prenten op de tentoonstelling te zien. Zeer bijzonder is het portret dat Courbet - die door Hj. van Wisselingh in ons land werd geďntroduceerd - in 1846 schilderde van de grondlegger van de zaak. De Nederlandse schilders zoals Matthijs Maris, Breitner en De Zwart kregen een maandelijkse toelage en moesten in ruil hiervoor schilderijen aan de zaak afstaan.

fl 1500.-

Marius Alexander Jacques Bauer Aan de Ganges bij Benares  Aquarel, 779 x 555 mm

  • 1901/'02 Het blad werd in 1902 verkocht voor fl 1050,- aan Willem en Arij Prins in Hamburg. 
  • In 1905 was de aquarel terug bij Van Wisselingb & Co en werd C.D. Reich de volgende eigenaar, die er fl 1500,- voor betaalde. 
  • Eind 1933 legateerde zijn weduwe Aan de Ganges bij Benares aan het Rijk.

fl 1250.-

George Hendrik Breitner Grondkruiers bij de Jacob van Lennepkade Aquarel, 675 x 940 mm.,

  • 1900 De monumentale aquarel, die geschilderd is naar een foto, werd begin 1901 aan de Amsterdamse verzamelaar C.D. Reich voor fl 1250,- verkocht. 
  • Breitner kreeg voor dit blad fl 800,-. 
  • Eind 1933 legateerde de weduwe Reich het blad aan het Rijk.

fl 1200.-

Honoré Daumier Twee advocaten reiken elkaar de hand  Pen in zwart, gekleurd krijt en aquarel

  • De tekening van Daumier dook in 1905 op in een Londense kunsthandel, werd door Van Wisselingb & Co gekocht voor fl 600,- 
  • Voor het dubbele verkocht aan de Amsterdamse commissionair in effecten C.D. Reich.
  • Eind 1933 legateerde zijn weduwe het blad aan het Rijk.

fl 400.-

Willem Arnold Witsen Het Oosterpark in Amsterdam in de sneeuw Aquarel, 535 x 710 mm.1892 of later

  • De aquarel werd in 1896 onder de titel  Bij Amsterdam. Winter voor ruim fl 400,- verkocht aan Th.J.B. Hiltermann. 
  • In 1903 kocht C.D. Reich jr. hetzelfde blad, inmiddels Oosterpark geheten, voor fl 800,-.

Rond de eeuwwisseling had de firma ook een meubelwerkplaats, waar drie kunstenaars, Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis, werkzaam waren. Zij ontwierpen interieurs voor Amsterdamse notabelen. Zo kon men bij Van Wisselingh & Co zijn huis laten inrichten en daarna de bijpassende schilderijen en aquarellen kopen. 

Er is een heel vertrek in het Rijksmuseum, de zogenaamde Nieuwenhuis-kamer, waar het meubilair uit een Amsterdamse woning, vervaardigd door de werkplaats van Van Wisselingh, te bewonderen is: zaal 35.

De directeur van het Amsterdamse filiaal van Van Wisselingh stond ook aan het hoofd van Scheltema & Holkema's Boekhandel en Uitgeverij. Tal van beroemde, prachtig versierde Nieuwe Kunst-boeken zijn vervaardigd door dit bedrijf. 

Omstreeks 1900 bepaalden niet de musea, maar de kunsthandel en particuliere verzamelaars de artistieke smaak in ons land. Verschillende verzamelaars, die regelmatig bij van Wisselingh kochten, hebben hun collecties aan Nederlandse musea geschonken of gelegateerd. Zo verwierf het Rijksmuseum die van Reinhard Boelens, baron Van Lynden, B.A.M. Westerwoudt, Cornelis Hoogendijk, W.J. van Randwijk, C.D. Reich jr. en A.S. van Wezel.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven: 

 02/01/2010 update digischool ckv 2