Peking Opera
Het Chinese theater, dat sinds het begin van de negentiende eeuw voornamelijk uit de Peking opera heeft bestaan, is er, net als het Japanse, voornamelijk op gericht de acteur alle ruimte te bieden. De voorstellingen zijn een veelzijdig en harmonieus mengsel van tekst, liedjes, dans en acrobatiek over onderwerpen uit de geschiedenis van het land, legenden en verhalen. De kostuums zijn schitterend, maar doen geen enkele poging tot historische accuratesse. 

De kleuren geven rang aan. Geel is voor de keizer, rood voor een dignitaris. Ook het temperament wordt met een kleur aangegeven - blauw voor gewelddadigheid, rood voor moed - en bepaalde requisieten hebben met het verstrijken van de tijd een symbolische betekenis gekregen.

video fragment

Mei Lan-Fang (1894-1961) was de eerste Chinese acteur die de technieken van de vijf vrouwenrollen van de opera van Peking combineerde; nauwelijks twintig jaar oud, zorgde zijn virtuositeit ervoor dat de rol van de oude man met baard van z'n voetstuk werd gestoten ten gunste van die van de heldin.

Mei Lan Fang

Beijing Opera 京剧: "Farewell my concubine" (1956) Sword dance

 

 

Een tafel kan een brug zijn, een roeiriem een schip, een zweep een paard. Net als in Japan worden alle rollen door mannen gespeeld die hun opleiding als kinderen begonnen. De enige Chinese acteur die buiten zijn land bekendheid kreeg was Mei Lan Fang, die vrouwen speelde en in de jaren twintig en dertig door Europa en de Verenigde Staten rondreisde in een aantal van zijn mooiste rollen en het publiek overal verbijsterde door de verfijning en virtuositeit van zijn spel. Later werden ook actrices aan de Chinese gezelschappen toegevoegd en werden pogingen ondernomen om de vele verschillende soorten plaatselijk theater te laten overleven, ieder met zijn eigen repertoire en speelstijl. In het begin van de twintigste eeuw werd de invloed van de westerse toneelschrijfkunst voelbaar door vertalingen van lbsen en andere Europese toneelschrijvers, maar na de grondvesting van de Volksrepubliek in 1949 bevatten nieuwe stukken voornamelijk revolutionaire propaganda. Na de dood van Mao en de val van de bende van vier in 1976, zijn een aantal vroegere Chinese toneelschrijvers uit de verborgenheid te voorschijn gekomen.

Samenstelling bronmateriaal  ten behoeve van ckv-2 (profiel C&M) voor havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

12/11/2014 last update