Heb je gekozen voor het profiel C&M of heb je in je vrije ruimte gekozen voor een kunstvak (CKV-2, CKV-3, tehatex of muziek) dan is een van de eisen van het examen in het kunstvak een orientatie op studie en beroep: OSB.
(Bij CKV-3: Domein C: Oriëntatie op studie en beroep De kandidaat kan aangeven in welke vervolgopleidingen beeldende vormgeving een rol speelt, en in hoeverre hij kan en wil deelnemen aan deze vervolgopleidingen.en bij tehatex: De kandidaat kan aangeven in welke vervolgopleidingen beeldende vormgeving (tekenen, handenarbeid en/of textiele werkvormen) een rol speelt, en in hoeverre hij kan en wil deelnemen aan deze vervolgopleidingen. En bij muziek staat: Domein C: Oriëntatie op studie en beroep. De kandidaat kan aangeven in welke vervolgopleidingen Muziek een rol speelt, en in hoeverre hij kan en wil deelnemen aan deze vervolgopleidingen.)
Het onderstaande is bedoeld als een eerste orientatie, zonder volledig te willen zijn.
Docent audiovisuele
vormgeving
Audiovisuele communicatie is de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden. In de loop van de tijd zijn talloze toepassingsmogelijkheden van film, radio, televisie, video, computer en CD-apparatuur binnen bereik gekomen. In feite is ook ICT - informatie- en communicatietechnologie - een voortdurend veranderend pakket audiovisuele media. Jongeren zijn over het algemeen enthousiast voor deze media en besteden er veel tijd aan. Gezien de ontwikkelingen op dit gebied zal er in de nabije toekomst behoefte zijn aan specifieke docenten av.
Waar? nog geen opleiding
Docent
literaire vorming
Binnen de opleiding theater kent de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht de opleiding docent literaire vorming als afstudeervariant van de Schrijfopleiding. Deze variant is geen onderdeel van de opleiding docent drama en leidt alleen op voor een buitenschoolse bevoegdheid. Het beroep wordt in de studiegids als volgt omschreven: de docent literaire vorming is iemand die het schrijf- en leesproces beheerst en bovendien in staat is deze processen te delen met anderen die willen leren schrijven en lezen.
Auteur
Als beroep wordt in de sector theater/drama auteur genoemd. De plaats van de auteur hangt samen met de plaats die de sector taal/literatuur inneemt. In het sectorrapport wordt gesteld dat de auteur minder dan de andere theatermakers, of helemaal niet, actief betrokken is bij het proces van theater maken.
Waar? nog geen opleiding
Artistiek manager muziek
Dit is een ander type manager dan de 'productiemanager' bij film of de 'manager kunstbedrijven'. Deze functies zijn van belang voor de verspreiding en innovatie in de muziekpraktijk.
Waar? nog geen opleiding
Muziektechnoloog
Men is van mening dat de aspecten muziektechniek en -technologie van groot belang zijn voor de ontwikkeling, registratie en uitvoering van muziek en van nieuwe muziekinstrumenten. Binnen enkele conservatoria wordt hieraan al aandacht besteed. Voor deze beroepen acht men een multidisciplinair onderwijsprogramma nodig, waarin de disciplines muziek, techniek en informatica de bronnen zijn.
Waar? nog geen opleiding
Kunstmanagement
De opleidingen cultureel management of kunstmanagement (Amsterdam en Utrecht) leiden niet op voor het scheppend, uitvoerend of docerend beoefenen van de kunsten. Zij behoren daarom niet tot het domein van het kunstvakonderwijs, tenzij het gaat om een opleiding productiemanagement (in tegenstelling tot cultureel management). In dat geval is het kunstvakonderwijs een natuurlijke omgeving voor de opleiding. De producent of productieleider is verantwoordelijk voor de organisatie van de realisatie van een productie en draagt als zodanig bij aan de totstandkoming van een kunstproduct.
Regisseur
Van een regisseur en productiedramaturg wordt naast talent een zekere rijpheid verwacht en een zodanig uitkristallisering van de artistieke en persoonlijke visie, dat hij in staat is deze aan acteurs en andere theatermakers over te dragen. Een interessante optie wordt geformuleerd door de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: een postpropedeutische 3-jarige opleiding - waarmee afgestudeerden toch een 4 jarige opleiding hebben gevolgd - die leidt tot het beroep van kandidaat-regisseur. Een 2 jarige vervolgopleiding - waarin ook instroom uit de beroepspraktijk mogelijk is - leidt tot het beroep regisseur. De Projectorganisatie beveelt aan deze optie in te brengen in het overleg tussen opleidingen en beroepspraktijk bij het formuleren van het opleidingenaanbod.
Choreograaf
De dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium biedt een volledige beroepsopleiding tot danser of danseres.
Een intensieve dagelijkse dansvakstudie, waarin klassiek ballet, pointes, pas de deux, repertoire, moderne- caractère-en creatieve dans, deel uitmaken van het vakkenpakket. Het dansvakonderwijs is geïntegreerd met basisonderwijs groep 7 en 8, vmbo(mavo),
havo en vwo, in de School voor Jong Talent, gevestigd in het Koninklijk Conservatorium. De opleiding wordt afgerond met een, twee tot drie jarige hbo studie.Waar? Rotterdamse Dansacademie
Hoge School voor de Kunsten Amsterdam
Koninklijk Conservatorium Den Haag
Hoge School voor de Kunsten Arnhem
Fontys Hogeschool in TilburgHet dansvak is de basis voor het beroep choreograaf. Daarom wordt een opleiding choreografie als postacademische opleiding gesitueerd, die na - maar niet noodzakelijker wijze onmiddellijk aansluitend op - een voltooide dansvakopleiding kan worden gevolgd.
Theatertechnicus
De opleiding theatertechniek is als studierichting binnen de discipline theater verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het gaat hier om een samengestelde opleiding, die vanuit de sectoren theater en techniek in nauwe samenwerking geprogrammeerd dient te worden. Situering binnen het kunstvakonderwijs is noodzakelijk: de natuurlijke omgeving van theatertechnici - overigens niet alleen een technisch maar ook een creatief beroep - is het theater.
Docent mime
Op dit moment is er een opleiding docent mime, verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het is afhankelijk van de plaats die mime in het nieuwe bestel krijgt of er voor gekozen wordt een docentenopleiding mime, gericht op de buitenschoolse kunsteducatie te handhaven, of eventueel binnen de opleiding theaterdocent een uitstroomprofiel mime te formuleren.
De Opleiding Theaterdocent leidt veelzijdige theatermakers op. De Theaterdocent geeft lessen en workshops, maakt voorstellingen en begeleidt educatieve projecten rond bezoek aan voorstellingen. Afgestudeerden - in het bezit van een eerstegraads onderwijsbevoegdheid - vinden werk in het kunstonderwijs op scholen (alle soorten), op jeugdtheaterscholen, in centra voor de kunsten (in Nederland ruim 300) en bij instituten en verenigingen voor het amateur-theater.
Docent
De opleiding Docent Theaterdans is een 4-jarige voltijdse Bachelor HBO-opleiding. De opleiding bestaat uit een 1-jarige propedeutische fase en een 3-jarige hoofdfase, die wordt afgesloten met een stagejaar. Met het diploma heeft de afgestudeerde een eerstegraads bevoegdheid docent dans. Dit houdt in dat de afgestudeerde bevoegd is dans te geven in zowel het werkveld van de amateurdans als het basis- en voortgezet onderwijs.
Theaterdans de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Docent
Algemene Muzikale Vorming, tweedegraads muziek
Er is een beroepsprofiel docent schoolmuziek opgesteld en er zijn bijbehorende startkwalificaties geformuleerd. Dit zal leiden tot een docentenopleiding schoolmuziek nieuwe stijl die de oude opleidingen algemene muzikale vorming (tweedegraads) en schoolmuziek (eerstegraads) zal vervangen (opleiding docent muziek regulier onderwijs)Meer info http://www.koncon.nl/public_site/DM/SMinfo.html
Muziektherapeut
De Hogeschool Enschede heeft op basis van haar opleiding schoolmuziek een variant muziektherapie ontwikkeld. Deze opleiding is ingeschreven in het register voor dergelijke beroepsbeoefenaren, samen met de opleidingen creatieve therapie in de sociaal-agogische sector. De therapeutische invalshoek de dominante component is. Deze opleidingen hebben dan ook hun thuisbasis buiten het muziekvakonderwijs.
Museologie
De studie museologie leidt op tot museummedewerker zowel voor het beheer en behoud van het culturele en natuurlijke erfgoed als voor overdracht van kennis over dat erfgoed. De inhoud van de beroepsprofielen die voor de museumsector zijn gemaakt, maken duidelijk dat volgens de strikte definitie van 'kunstenaarsberoep' die voor de rest van de kunstsector en het kunstvakonderwijs is gehanteerd door de Projectorganisatie, deze beroepen niet direct als kunstberoepen of beroepen waar het kunstenaars betreft, aangemerkt kunnen worden. Deze definitie luidt als volgt. Er is sprake van een beroep kunstenaar wanneer 'een creatieve, artistieke bijdrage geleverd wordt aan de totstandkoming van een kunstwerk of product zonder welke het kunstwerk of eindproduct niet tot stand kan komen'. Het werkterrein van de conservator, restaurator etc. wordt niettemin gevormd door musea, die - ook als het gaat om andere dan specifieke kunstmusea - onderdeel uitmaken van de culturele infrastructuur.
De opleiding museologie valt daarom strikt genomen niet tot het kunstvakonderwijs te rekenen, maar het kunstvakonderwijs is wel de geëigende omgeving voor deze in Nederland unieke opleiding.
Bouwkunst
Er zijn drie aspecten aan te wijzen in de vergelijking tussen opleidingen in het wo en hbo die vanuit hbo-bouwkunstonderwijs als nadelig worden ervaren voor afgestudeerden in het hbo. Ten eerste betreft dat het verschil in toelating: bij de academies betreft dat een gelimiteerd aantal studenten, bij het wo niet. Een tweede verschil betreft de grotere mate van praktijkervaring van afgestudeerden in het hbo in vergelijking met het wo, terwijl afgestudeerden uit beide sectoren gelijk recht op inschrijving als architect hebben. Het mede door de BNA opgerichte postuniversitaire Praktijkopleidingen Architectuur en Stedebouw (PAS), dat in deze lacune beoogt te voorzien, lijkt door een gebrek aan formele status aan wervingskracht in te boeten. Het derde aspect betreft het verschil in titel tussen een afgestudeerde in het wo, die zich op basis van de WHW (artikel 7.21 lid 1) ir en Master mag noemen, terwijl een afgestudeerde voortgezette opleiding hbo zich, net als na afronding van de initiële opleiding, ing. en Bachelor mag noemen (WHW artikel 7.21 lid 2).
Tweedegraads lerarenopleiding tehatex
De docent in een kunstvak werkt binnen de verschillende sectoren en fasen van het onderwijs, maar geeft ook lessen, cursussen en begeleidt projecten in de buitenschoolse educatie en amateuristische kunstbeoefening.
Opleiding expressie door woord en gebaar
Naast de opleiding docent drama in het kunstvakonderwijs bestaat de opleiding expressie door woord en gebaar, die leidt tot een gelijke bevoegdheid als de opleiding docent drama. Deze opleiding valt evenwel niet onder het kunstvakonderwijs, maar maakt deel uit van het overige HBO.
Meer info http://studiekeuze.schoolweb.nl/opleiding/opleiding.asp?nOpleidingTaalID=14595
Opleiding docent dans/euritmie
De opleiding docent euritmie is gevraagd haar visie op de relatie dans-euritmie te geven. De opleiding heeft een eigen beroepsprofiel ontwikkeld. Een vergelijking van beroepsprofielen en startkwalificaties laat grote verschillen zien met de docent dans met name op het gebied van de vakinhoud. De Hogeschool Helicon, die de opleiding aanbiedt, geeft aan dat de opleiding docent dans/euritmie expliciet een eigenstandige opleiding is en geen afstudeerrichting van de opleiding docent dans. De argumentatie hiervoor is dat euritmie weliswaar een bewegingsvorm is die enige overeenkomst vertoont met andere dansvormen, maar op een aantal wezenlijke aspecten verschilt, waardoor specifieke opleiding en scholing noodzakelijk is. Inhoudelijk is de opleiding in het vak euritmie gebonden aan de antroposofie.
Waar? Hogeschool Helicon
Opleiding kunst en techniek
Aan de Hogeschool voor de Kunsten is de opleiding kunst en techniek verbonden. Deze opleiding is gesitueerd in de sector techniek en valt niet onder de bekostiging en regelgeving van het kunstvakonderwijs. In het rapport Kernkwalificaties Hoger Technisch & Natuurwetenschappelijk Onderwijs 1995 zijn de eindtermen van de opleiding kunst en techniek beschreven en is een karakterisering van de belangrijkste onderdelen van de opleiding opgenomen. Daaruit blijkt dat de kunstvakcomponent een bescheiden plaats inneemt. Op zichzelf zou het goed zijn als meer inhoud aan deze component gegeven wordt, waardoor de artistieke vaardigheden een meer prominente plaats in het curriculum krijgen.
Meer info http://studiekeuze.schoolweb.nl/opleiding/opleiding.asp?nOpleidingTaalID=14597 Saxion Enschede
Opleiding kunst en economie
De opleiding Kunst en Economie draait eigenlijk om een vijftal studievarianten, die een gemeenschappelijk eerste jaar hebben dat algemeen vormend is en je een brede basis geeft.Het eerste studiejaar is in de eerste plaats gericht op het kennismaken met het werkveld en in de tweede plaats op het analyseren van je eigen capaciteiten. Deze aanpak zorgt ervoor dat je aan het begin van het tweede jaar weet welke studievariant je aanspreekt. Bovendien zul je inmiddels ervaren hebben wat jouw sterke punten zijn en in welk vakgebied je je capaciteiten met succes zult kunnen ontwikkelen.
Meer info http://studiekeuze.schoolweb.nl/opleiding/opleiding.asp?nOpleidingTaalID=14630
Opleiding Design en Styling
Binnen de Hogeschool van Amsterdam is de vroegere modeopleiding Charles Montaigne gevestigd - ondergebracht met de afstudeerrichting technisch en commercieel management binnen de opleiding technisch-commerciële confectiekunde - in het Instituut voor Fashion Management en Design. Blijkens het rapport Kernkwalificaties Hoger Technisch & Natuurwetenschappelijk Onderwijs (1995) gaat het hier om een ontwerpopleiding gericht op de commercie. De specialisatie mode ontwerpen richt zich op een loopbaan als commercieel ontwerper of createur, iemand die met een eigen collectie of label uitkomt (kan op allerlei gebied: lingerie, badmode enz.).
De afstudeerrichting styling richt zich op een loopbaan op het terrein van het maken van prognoses, verzorgen van reportages voor de media, het geven van stylingadviezen en het styleren van film- of tv-producties. Montaigne was een aangewezen, dus onbekostigde kunstopleiding en heeft zich bij de Hogeschool van Amsterdam aangesloten binnen de sector techniek.Waar? Hogeschool van Amsterdam
Opleiding Industrieel Productontwerpen
Vanuit de opleiding werktuigbouw heeft de Haagse Hogeschool een opleiding Industrieel Productontwerpen opgezet. Deze opleiding vertoont overeenkomsten met de huidige opleiding industriële vormgeving
Communicatie en
vormgeving
Sommige Hogescholen in de sector economie bieden binnen de opleiding communicatie varianten aan met een sterk vormgevend karakter. Dit kan interfereren met dergelijke opleidingen binnen de beeldende kunstopleidingen.
Waar? .............
Waar? Academie Minerva (Beroepsprofiel Vormgeving Communicatie)
Restauratorenopleidingen
De twee restauratorenopleidingen in Nederland, bij het Instituut Collectie Nederland in Amsterdam (ICN) en bij Stichting Restauratie Atelier Limburg te Maastricht maken geen deel uit van het hoger onderwijs en kennen daarom geen erkend civiel effect.
Meer info http://www.minocw.nl/cultuurnota/cn20052008/07_erfgoed/restauratoren.html
Virtual classrooms Letterenfaculteit van de Universiteit Nijmegen. Aankomende studenten kunnen via deze classrooms op een moderne en prikkelende wijze kennismaken met opleidingen als Kunstgeschiedenis en Archeologie, Griekse en Latijnse Taal & Cultuur of Algemene Cultuurwetenschappen.
Welkom op de webklas van de Faculteit der Letteren van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Misschien heb je nog nooit gehoord van een Faculteit der Letteren. "Letteren" is ook helemaal geen schoolvak. Toch vind je bij ons veel studierichtingen die direct aansluiten op vakken die je nu al hebt, met name in de profielen Cultuur en
Maatschappij en Economie en Maatschappij. Zelf omschrijven we onze faculteit ook wel als de Faculteit der Verbeelding: verbeelding in talen, culturen en communicatie.[Lees verder...............]Als je kunstgeschiedenis wilt studeren, heb je vast musea, gebouwen, schilderijen of beelden gezien die een grote indruk op je hebben gemaakt. Dat kunnen tempels uit de oudheid zijn of middeleeuwse kathedralen, schilderijen uit de Renaissance of juist moderne kunst. Misschien vond je de kunstwerken gewoon mooi, of hebben ze om andere redenen je interesse gewekt, bijvoorbeeld door de verhalen die in de kunstwerken worden uitgebeeld [Lees verder.......]
Vergelijkende Kunstwetenschap (VKW) is een nieuwe studierichting binnen algemene cultuurwetenschappen, uniek in Nederland. Je maakt kennis met verschillende kunstvormen: beeldende kunst, film, theater, muziek, literatuur en digitale media. Deze kunsten bestudeer je niet apart, maar in hun onderlinge samenhang.[ Lees verder.....]
27-12-2004 Vaklokaal kunstvakken. Digitale School Bron: www.minocw.nl/kunstvak/nota1/102.htm