Bij het maken van een profielwerkstuk zul je een aantal stappen moeten doen om uiteindelijk tot een goed werkstuk of een goed verslag van jouw onderzoek te komen.
  1. Kies een onderwerp (en eventueel een partner waarmee je het onderzoek of de opdracht samen uitvoert )
  2. Baken het onderzoek goed af zodat je niet te veel gaat zoeken, lezen of schrijven.
  3. Formuleer een duidelijke hoofdvraag en leid daarvan enkele deelvragen af die met behulp van de gevonden gegevens goed te beantwoorden zijn.
  4. Maak een goed plan van hoe en waar je gaat zoeken naar gegevens en hoe je de gegevens gaat verwerken in het werkstuk om tenslotte antwoord te geven op deelvragen en hoofdvraag.
  5. Pas de hoofd- en deelvragen aan als het materiaal dat je vindt niet geschikt is om een goed antwoord op jouw vragen te formuleren. Maak een voorlopige versie van het werkstuk en laat die door de leraar van commentaar voorzien.
  6. Maak een definitieve versie.
  7. Zorg ervoor dat je alles op de afgesproken tijdstippen inlevert.
Gregoriaans is de oudste muziek van West-Europa. Maar ze kwam niet uit het niets tevoorschijn. De kerkzang van de christenen heeft haar wortels in de joodse, Griekse en Latijnse liturgische muziek. Toen de jonge kerk in 313 de catacomben kon verlaten met de zegen van keizer Constantijn de Grote, had dat grote gevolgen voor de eredienst. Toen de groepen toehoorders groter werden, ging men deze teksten luidop reciteren. Het is ontstaan uit het voorlezen van liturgische teksten. Ze werden met een soort zangstem op één toon gezongen. Dat kwam weliswaar de verstaanbaarheid ten goede, maar de aandacht verslapte snel vanwege de eentonigheid. Om dat probleem op te lossen, gingen creatieve voorlezers al gauw accenten leggen. Precies op die plaatsen waar je ook bij het gewone voorlezen je stem verheft, zongen zij een toontje hoger. Of ze zongen de eindnoot wat lager, net zoals je stem daalt op het einde van een zin.

Bedenk voor je werkstuk een pakkende titel

Mogelijke aandachtspunten:

Geleidelijk aan ontwikkelden deze melodieën zich tot de huidige. We maken in het gregoriaans onderscheid tussen syllabische en melismatische gezangen.

Aan het einde van de Middeleeuwen ontwikkelde men een meerstemmiqe kerkmuziek, waarin men In eerste Instantie uitging van gregoriaanse gezangen als basismelodie (een dergelijke basismelodie wordt "Cantus Firmus" genoemd).

De belangrijkste bijdrage van West-Europa aan de muziekgeschiedenis van de laatste duizend jaar is de ontwikkeling van de meerstemmigheid. Zeker is, dat de eerste vorm van meerstemmigheid als het parallel-organum te boek staat, later gevolgd door het organum in tegenbeweging en het melismatisch organum, waarin over de melodie in lange noten (de tenor) een beweeglijke bovenstem werd gecomponeerd.

In de clausula wisselden vaak sterk ritmische passages de eenstemmige gregoriaanse melodie af. Componisten gingen experimenteren met de onafhankelijkheid van tegelijk optredende ritmes en melodieen, zodat een muzikaal lijnenspel ontstond dat vergelijkbaar was met het ingewikkelde lijnenspel van de gotische kathedraal.

  Uit de uitgebreide tweede stem die eerst als versiering van de Cantus Firmus werd gezongen, ontstond een nieuwe muzieksoort, het Motet. Het centrum van alle muziekactiviteiten lag tussen 1100-1300 in Parijs en gedurende 150 jaar werd de polyfonie dan ook gedomineerd door Franse componisten. Alle polyfone muziek aan het begin van de 13de eeuw was religieus; tegen het einde van diezelfde eeuw schreef men meerstemmige zettingen voor zowel religieuze als wereldlijke teksten.

Hildegard von Bingen (1098-1179) was moeder-overste van een benedictijnenklooster in Rupertsberg (Duitsland). Veel van haar muziek is dan ook bedoeld als liturgisch gezang voor in dit klooster. Hildegard is de geschiedenis in gegaan als mystica en de daaraan verbonden religieuze en politieke activiteiten. Die activiteiten waren het gevolg van het feit dat de visioenen die Hildegard had uitkwamen. Daardoor vroegen vele mensen, waaronder hoogwaardigheidsbekleders, haar om advies. De visioenen vormen de basis van haar liederen.

Gregoriaans nu.

Literatuurlijst:

Ø      Muzikale stijlgeschiedenis. Wouter Steffelaar. ISBN 90 5712 058 5

       Hoofdstuk 2 (pag 7-30)

Ø      Willy Schuyesmans <Willy.Schuyesmans@village.uunet.be>

Gregoriaans: http://listen.to/plainchant

Watou: http://gallery.uunet.be/Willy.Schuyesmans/gregoriaans/watou/