Muziek en de wereldtentoonstelling van 1889

De wereldtentoonstelling van 1889 te Parijs had grote invloed op de westerse muziek. Debussy, die werd geinspireerd door de Javaanse dans en de gamelan muziek is hiervan wel het bekendste voorbeeld. Naast dit voorbeeld kon je ook kennismaken met een soort muzikaal theater uit Vietnam, Orientaalse dansen en muziek en dans uit Egypte.
Muziek was namelijk zo overheersend aanwezig op de expo van 1889, dat journalisten al spraken van ''een muzikale orgie''. Van het begin tot het einde van het bezoek aan de tentoonstelling waren de bezoekers ondergedompeld in muziek, waarbij de laatste nieuwigheden de opera's waren, die in de ''auditions théâtrales'' te beluisteren waren via een koptelefoon van de Société Générale du Téléphone. Behalve operamuziek kon je via deze ''théatrophone'' ook theaterstukken beluisteren.

Het paviljoen van de de Société Générale du Téléphone met de auditions théâtrales, waar via een koptelefoon muziek en toneelstukken konden worden beluisterd.

Behalve de muziek van eigen bodem, waarbij de nadruk lag op de nationale rijkdom van Frankrijk aan muziek, waren er ook uitvoeringen door orkesten en koren uit Rusland, de USA, Finland, Noorwegen, Belgie en Spanje. De opera  Esclarmonde van Massenet werd hier voor het eerst opgevoerd. En op 11 september 1889 werd in de grootst beschikbare ruimte ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de revolutie, Augusta Holmès Ode triomphale en l'honneur du centenaire de la révolution de 1789 opgevoerd.

De bezoekers kregen enerzijds de ongewone klanken van muziek uit verre landen, Java of bijvoorbeeld Roemenie te horen en aan de andere kant was deze wereldtentoonstelling de start van de muziektechnologie in de vorm van Edisons gramophone en de eerder genoemde ''théatrophone''.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak KUNST/ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven

02-02-2010  last update digischool ckv 2/3