Kunst als ontspanning: operette

Het doel van veel kunst wordt het genot ervan zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken. Niet meer het moeilijke, het ingewikkelde, maar het prettige, het ontspannende. Kunst als "ontspanning", waarbij het publiek bewust en met opzet afdaalt beneden het eigen geestelijk peil. Dat is de uitvinding van de tweede helft van de 19-de eeuw.

De operette is niet volledig nieuw: het is een voortzetting van twee andere genres: de opera buffa (= komische opera), en de vaudeville(een toneelstukje met vrolijke of komische liedjes). De operette is dus een speelse vorm, vrolijk, waarin de dialoog gesproken wordt en waarin zang en dans het belangrijkste zijn. Het is bedoeld voor de brede massa en toch artistiek (vaak) waardevol. Het verhaal in de operette is meestal onwaarschijnlijk, sprookjesachtig.

Het publiek bestond meestal vooral uit de hogere standen. Er was vaak een verborgen kritiek in het verhaal: op de corrupte regering en de verdorven samenleving. Maar het was allemaal goedaardig. De kunstenaars werden geëerd, hadden er voordelen bij en vonden het allemaal best.

 

Beverly Sills and Alan Titus performs The Love Unspoken duet from The Merry Widow (Lehar)

Na de roman, het drama en de grafische kunst, kwam er in de operette ook de actualiteit. De schandalen van de voorname kringen kwamen er in voor. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1855 en 1867 in Parijs kwam de operette in Frankrijk tot grote bloei en navolging.

In Wenen bleef de operette de populairste vorm van de sentimentele idealisering van het verleden.

In Frankrijk was Offenbach een van de eerste operettecomponisten. De can-can is een dans die populair was. Hij nam hem op in een van zijn operettes. Overigens is de can-can ook vaak afgebeeld door Toulouse-Lautrec en Seurat. Vooral Johann Strauss jr. had veel succes met zijn operettes.

Operette en publiek: de operette trekt veel publiek:

  • de inhoud is gemakkelijk, duidelijk en vaak vermakelijk
  • er zijn geen psychologische problemen
  • er is geen symboliek
  • er is een happy end
  • goedkoop sentiment
  • de finale is vaak een gelukkige bruiloft

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Samenstelling oa: H v Oirschot. Sint Janslyceum Den Bosch

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven:

02/02/2010 update