Nieuwsbrief Community CKV/CKV-1 JUNI 2004- no 6

Community managers en Onderhoud vaklokaal CKV-1Harry Baggen (docent beeldende vorming en ckv 1/2/3 aan SG Groenewald te Stein) 

In dit nummer: Docentenpas, het strand, de flat, een bezoek aan het TIN en het geheugen van Nederland. 
www.docentenpas
Uw leerlingen komen volgend schooljaar (2004-2005) in aanmerking voor CKV-bonnen en CKV-bonnen Basisvorming. Uw directie ontvangt een deelnameformulier, een brief en een reglement. Let erop dat de bijbehorende brief goed gelezen wordt, want daarin staat essentiële informatie!

Alle informatie die met de aanvraag van de bonnen te maken heeft, krijgt u schriftelijk toegestuurd. Daarnaast kunt u op de site www.ckvdocentenpas.nl onder de kop 'ckv info (scholen)' extra informatie vinden.

Omdat CJP als uitgever en inner van de bonnen tussen de school en de instellingen zit willen ze u ook graag in deze intermediaire rol tot steun zijn. Ze hopen dan ook dat www.ckvdocentenpas.nl u naast informatie vooral inspiratie zal bieden.

THE BEACH It was an Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini
Als u met uw leerlingen behoefte heeft om het schooljaar op een luchtige manier af te sluiten, kan het volgende ckv-thema van pas komen. [Kijk, lees en luister dan verder.........]
CKV-1 project
De scholengemeenschap KSE van Etten-Leur heeft bij CKV1 een bijzondere soap-pilot gedraaid in haar havo 5 klassen. Elke klas maakte een op zichzelf staande aflevering met als titel De flat. Bekijk de afleveringen in streaming video.
CKV programma Speelruimte
Voor leerlingen CKV biedt het Theatermuseum het theatrale programma Speelruimte aan. In dit programma beleven leerlingen de theater- geschiedenis van de middeleeuwen tot nu. De expositie Speelruimte; 1000 jaar thecter.NL vormt de omgeving.

Leerlingen hebben de keuze uit het spelen van een deel uit een middeleeuwse klucht, een romantische scène, of een moderne voorstelling (de onderwerpen sluiten tevens aan op de zes kunsthistorische thema's van CKV2). Als regisseurs gaan ze in de tentoonstelling op zoek naar informatie over de speelruimte uit die tijd. De gevonden informatie komt in een persoonlijk regieboek.

Met de verzamelde informatie gaan de leerlingen in de bijbehorende workshop de gekozen theaterscène repeteren. Dit doen zij onder begeleiding van deskundige theaterdocenten. Theatrale middelen als kostuums en attributen staan ter beschikking om de gekozen periode zo dicht mogelijk te benaderen. In een klein theater spelen alle groepjes de theaterscènes voor de medeleerlingen. Een video-opname van de scènes krijgt de klas mee naar school.

Een speciaal lespakket is samengesteld ter voorbereiding op het museumbezoek. Verschillende videocompilaties van theaterstukken tonen de ontwikkeling van de speelplaats, het decor, de kostuums en de manier van spelen van de middeleeuwen tot nu. In de docenten- handleiding staan behorende vragen en opdrachten.

Periode augustus 2004 - maart 2005 

Doelgroep leerlingen CKV 1 en 2 HAVO/VWO

Tijdsduur twee uur

Groepsgrootte maximaal 24 leerlingen per keer 

Kosten E 90,- per groep (inclusief Iespakket en entree museum)

Geheugen van Nederland
Het digitale Geheugen van Nederland bevat beelden en teksten uit de vaak verborgen collecties van Nederlandse culturele instellingen. Globaal zijn er twee doelgroepen: het brede publiek van mensen met interesse in geschiedenis en cultuur; leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. De website heeft een educatief gedeelte. Hier vinden ook docenten CKV in het voortgezet onderwijs lessen op basis van de digitale collecties.

Harry  11-06-2004 09:10:14