Nieuwsbrief Community CKV/CKV-1  2004- september no 7

Community managers en Onderhoud vaklokaal CKV-1Harry Baggen (docent beeldende vorming en ckv 1/2/3) 

In dit nummer: bijscholing door IVLOS en ECK, the Beach, Diaghilev in Groningen en videobewerking. En natuurlijk wensen we iedereen een vruchtbaar schooljaar 2004-2005 toe! 
Nog enkele open plaatsen bij de nascholingscursus CKV1 Praktijk- en ervaringsgericht!

In samenwerking met Het Muziektheater Amsterdam organiseert het IVLOS een nascholingscursus van 4 bijeenkomsten voor beginnende CKV1docenten.

Tijdens deze cursus staat de ervaringsgerichte didactische aanpak centraal. Vragen die aan de orde komen: hoe zorg je ervoor dat je leerlingen plezier beleven aan kunst en cultuur? Hoe zet je activerende werkvormen in bij CKV1? Hoe begeleid en adviseer je leerlingen tijdens hun ‘culturele traject’? En hoe beoordeel je de kunstdossiers? Ideeën en ervaringen rondom deze vragen worden uitgewisseld tijdens de bijeenkomsten op het IVLOS.

Daarnaast volgen de deelnemers twee docenttrainingen over ballet en opera, verzorgd door Het Muziektheater. De eerste training sluit aan op de voorstelling Assepoester en de tweede training op de opera Rigoletto. Beide trainingen bestaan uit een lezing (waarin achtergrondinformatie over de betreffende kunstdiscipline gegeven wordt), een workshop (waarin gewerkt wordt met materiaal dat ook in de klas gebruikt kan worden), een avondmaaltijd in de artiestenfoyer en het bijwonen van de voorstellingen.

Cursusdata

-         dinsdagmiddag 28 september van 13.00 tot 17.00 uur: inleidende bijeenkomst over vakdidactiek CKV1 op het IVLOS;

-         donderdag 28 oktober van 13.00 tot 18.00 docententraining Assepoester in Het Muziektheater, aansluitend avondmaaltijd en 20.15 uur aanvang voorstelling;

-         dinsdag 30 november van 13.00 tot 18.00 docententraining Rigoletto in Het Muziektheater, aansluitend avondmaaltijd en 20.00 uur aanvang voorstelling;

-         dinsdagmiddag 14 december van 13.00 tot 17.00 uur: afsluitende bijeenkomst over begeleiding en beoordeling kunstdossiers op het IVLOS.

Kosten

405 euro per cursist (hierbij zijn inbegrepen: de cursusreader, trainingen en voorstellingen plus avondmaaltijd in Het Muziektheater).

Aanmelden

U kunt zich voor deze cursus aanmelden door vóór 6 september 2004 een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer privé en naam en adres van uw school te sturen aan: I.M.P.Bleeker@ivlos.uu.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk een bevestiging. Maximaal aantal deelnemers: 20. Bij onvoldoende inschrijvingen wordt de cursus geannuleerd.

Voor meer informatie over de inhoud van de cursus kunt u contact opnemen met de docente van deze cursus Esther Bos (e.bos@ivlos.uu.nl of op maandag en dinsdag 030-2531275).

THE BEACH It was an Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini
Als u met uw leerlingen behoefte heeft om het schooljaar in vakantie sfeer te openen, kan het volgende ckv-thema van pas komen. [Kijk, lees en luister dan verder.........]
Video bewerking

HDC produceert compleet werkende computersystemen voor videobewerking.

Deze systemen worden gebruikt door professionele video editors, hobby videofilmers, onderwijs instituten, bedrijven, maar ook door mensen die af en toe een vakantiefilm willen monteren. Omdat de eisen die de hard -en software stellen verschillend zijn, maar ook de wensen van de gebruikers verschillen zijn de systemen ingedeeld naar soort gebruik.

HDC kent een Pro line voor de professionele gebruiker en de veeleisende hobbyist en een Home line voor diegenen die op een goed systeem en op een gebruiksvriendelijke manier video willen monteren.

Daarnaast levert HDC uitgebreide totaaloplossingen voor onderwijsinstellingen. Voor het onderwijs zijn Speciale condities mogelijk en een opmaat gesneden ondersteuning zodat de onderwijzer zich kan concentreren op de les i.p.v. het functioneren van het systeem

Maandelijks organiseert HDC demonstraties voor de diverse montage systemen op deze manier kunt u op een goede keuze maken welk systeem voldoet aan uw wensen. Voor meer informatie, zie:

HDC Hengelo Cronjestraat 7 7551 GD Hengelo

tel. 074-2504909

info@hdcvideo.nl

HDC Apeldoorn Halvemaanweg 6 7323 RW Apeldoorn
tel. 055 3605391

www.hdcvideo.nl

Dans, muziek en beeldende kunst

Iedereen is wel eens met één van deze disciplines in aanraking geweest. Maar wat gebeurt er als je ze samenvoegt? Wat gebeurt er als ze gaan samenwerken? Kan een gezamenlijk kunstwerk bestaande uit deze drie disciplines samensmelten tot iets groots en meeslepends?

Het Groninger museum komt van 11 december tot en met 28 maart met de tentoonstelling ‘In dienst van Diaghilev’. Uitgever, impresario en mecenas Serge Diaghilev is een van de grootste kunstvernieuwers van de afgelopen eeuw. Hij is de eerste die beeldend kunstenaars aantrekt om samen met componisten en choreografen, theatrale Gesamtkunstwerken te creëren voor een groot publiek. 

Leon Bakst, kostuum ontwerp voor Narcisse (Nijisky)in Narcisse, 1911

Diaghilev is in West-Europa voornamelijk bekend geworden als inspirator en impresario van het gezelschap Les Ballets Russes dat in de jaren 1910-1920 de wereld van de dans volledig vernieuwde en haar weer een hoogwaardige plek gaf tussen de kunsten. Maar ook in de wereld van de beeldende kunst is zijn invloed groot geweest. Diaghilev werkte samen met choreografen als Fokine, Massine, Balanchine, met componisten als Strawinsky, Prokofjev, Ravel en Debussy en met beroemde kunstenaars als Matisse, Picasso, DiChirico, en Cocteau

De tentoonstelling toont naast deze grootheden ook werk van onbekende maar geniale Russische kunstenaars zoals Michail Vroebel, Valentin Serov, Aleksandr Golovin, Leon Bakst, Natalja Gontsjarova en Michail Larionov. Uit de presentatie van het werk van deze kunstenaars zal blijken welke invloed de Russische cultuur uitoefende op de ontwikkeling van de West-Europese avant-garde. Deze onderbelichte invloed van Russische kunstenaars op westerse kunst vormt het inhoudelijke hart van de expositie.

Het educatieve aanbod voor de doelgroepen havo en vwo CKV-1 leerlingen zal in het teken staan van de tentoonstelling. Vmbo-leerlingen kunnen in het kader van CKV tijdens de tentoonstelling gebruik maken van kijkwijzers.

Voor CKV-1 leerlingen is een lespakket ontwikkeld. Dit lespakket bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte.

Het praktische gedeelte bestaat uit workshops. De workshops sluiten aan op de dagelijkse belevingswereld van de scholier. Dans, muziek en beeldende kunst komen naar voren als elementen van een Gesamtkunstwerk. De scholier maakt zelf de keuze welke workshop hij/zij wil bezoeken. De duur van de workshop is nader te bepalen tot één of meerdere lesuren. 

Deze workshops zijn vooral bedoeld voor scholen in Friesland, Groningen en Drenthe.

Het onderwerp Diaghilev wordt ook behandeld in het ckv-2 eindexamen. Iedere docent in Nederland kan vanaf begin november het theoretische gedeelte downloaden via de website www.groningermuseum.nl. Hierdoor kan het theoretische gedeelte ook na de tentoonstelling uitstekend worden gebruikt.

Informatie: Groninger Museum t.a.v. Lotte Kleijssen Postbus 90 9700 ME Groningen of mail naar: lkleijssen@groningermuseum.nl

Groninger Museum In dienst van Diaghilev 11 december t/m 28 maart Diaghilev Festival 26 januari t/m 30 januari Voor meer informatie zie www.diaghilevfestival.nl

Expertise Centrum Kunsteducatie

Het Expertise Centrum Kunsteducatie, het samenwerkingsverband van de Hogeschool voor Beeldende Kunsten, Muziek en Dans Den Haag en de Universiteit Leiden start in september weer met een opleiding CKV1

De opleiding CKV1 geeft een eerstegraads bevoegdheid ‘CKV1 in den brede’  aan docenten met een eerstegraads bevoegdheid in de kunstvakken, de talen of kunstgeschiedenis.  

De opleiding bestaat uit

Praktische en theoretische basiskennis van de kunstdisciplines Beeldend, Dans, Drama, Film, Muziek en Wereldliteratuur en de toepassing van die kennis bij Vakdidactiek CKV1 en Kunstcoördinaat

De bijeenkomsten voor de opleidingen starten in september 2004 en vinden plaats op de donderdag avond (voor CKV1).

Voor nadere informatie: (doorklikding naar ECK van het ICLON.

Renate Slebe, secretariaat ECK

Henriette Coppens, coördinator ECK

Tel. 071-5273487

e-mail: coppens@iclon.leidenuniv.nl

Harry  01-09-2004 11:54:11