STELLA

(1776)

een stuk voor verliefden

 

Goethe over zijn eerste liefde: Sie war „die Erste, die ich tief und wahrhaft liebte. Auch kann ich sagen, daß sie die Letzte ist gewesen“,
Stelle, een stuk voor verliefden, zoals de volledige titel luidt, is een van Goethes jeugdwerken. Het werd geschreven in zijn Sturm und Drang~periode en staat dan ook bol van de grote gevoelens. Goethe schreef Stelle vlak nadat hij zijn verhouding met de bankiersdochter Lili Schönemann had verbroken en nam het stuk mee naar zijn nieuwe baan in Weimar, bij hertog Karl August.
Die strijd tussen 'zaken en het meisje' vinden we terug in Stelle. Al is er in dat stuk sprake van twee meisjes: Stella en Cecilie. Het stuk begint als de verarmde Cecilie haar dochter Lucie als gezelschapsdame in de kost wil doen bij de teruggetrokken levende Stella, die ooit door haar man Femando verlaten is. Cecilie en Stella vinden elkaar in hun verdriet om hun verdwenen mannen, al weten zij niet dat het om dezelfde man gaat. Dat verandert als Fernando terugkeert, met de bedoeling om zich weer bij Stella te voegen. Hij ontmoet echter weer Cecille, die hij herkent als zijn eerste vrouw en hij ziet zijn dochter. Fernando krijgt berouw en wil vluchten om overnieuw te beginnen met zijn familie. Als dit uitlekt moet hij Stella uitleg geven, hij wordt zich bewust van haar schoonheid en goedheid en raakt verscheurd tussen twee passies.

Na veel geestelijk leed en heen-en-weer-geslinger stelt Cecilie Stella voor om Fernando dan maar samen te delen. Met dat verrassende en gewaagde slot eindigt althans de versie van 1776. Later maakte Goethe het einde minder schandalig en loste hij het dilemma op door Fernando zich als romantische held voor de kop te laten schieten en Stella vergif te laten innemen.

Via het gegeven van de driehoeksverhouding behandelt Steile in gepassioneerde, lyrische taal allerlei vormen van liefde - en hun tegenhanger, het verraad ervan. Er is Fernando liefde voor zijn vrouw en dochter, die hij ooit verliet om de vrijheid te zoeken, er is zijn passie voor Stella die hem echter ook weer die vrijheid afpakte, er is de nietsontziende overgave van Stella ('de engel'), er is de wijze liefde van Cecilie, die compromissen kan sluiten en offers kan brengen, en er is de liefde van Lucie voor haar ouders.

Het zou nu allemaal niet misstaan in een soap-opera. Maar door Goethe's taal en de emotionele manier waarop hij het conflict in Stella op de spits drijft, is het stuk nog steeds aangrijpend.

De monoloog komt uit de eerste scène van het vijfde bedrijf. Femando heeft Stella verteld dat hij weliswaar van haar houdt, maar weg zal gaan met Cecilie en zijn dochter. Stella is flauwgevallen en weer bijgekomen. Het is nacht en ze is alleen............
Opdracht: Deze gevoelens herken je? Dan is deze monoloog voor jou de juiste keuze! Print de gehele dialoog uit en gebruik deze om je grondig voor te bereiden. In de les en voor de klas zijn er de volgende mogelijkheden:
  • vanaf je plaats oplezen van de monoloog,
  • voor de klas oplezen,
  • je maakt er een toneelstukje van.(toneelaanwijzigingen, gebaren, kleding, rekwisieten?)

[uitprinten voordat je aan je voorbereiding begint]

Stella's kabinet. In de maneschijn.

STELLA:

(houdt Fernando's portret vast en maakt aanstalten om het van het spieraam los te maken)

Volte van de nacht, omgeef mij! Pak mij vast! Leid mij! Ik weet niet waarheen ik ga! - Ik moet! Ik wil weg, de wijde wereld in! Waarheen? Waarheen? - Verbannen uit Uw schepping! Waar jij, gezegende maan, op de toppen van mijn bomen schemert; waar jij met gruwelijk zoete schaduw hangt om het graf van mijn lieve Mina: zal ik daar niet meer wandelen? Van het oord waar alle schatten van mijn leven, alle gelukzalige herinneringen liggen opgeslagen? - En jij, waarboven ik zo dikwijls met gebed en tranen heb gewoond, plaats van mijn graf!

Die ik mijzelf toedacht; waar omheen alle weemoed, alle genot van mijn leven schemert; waar ik nog na mijn verscheiden hoopte rond te zweven en het verleden smachtend te genieten: van jou ook verbannen zijn? - Verbannen zijn! -Je bent versuft! God zij dank! Je hersens zijn verwoest; je kunt haar niet vatten, de gedachte: verbannen zijn! Je zou krankzinnig worden! - Nu! - Oh het duizelt me! - Vaarwel! - Vaarwel? Nooit terugzien? - Er is een doffe, doodse blik in het gevoel! Niet terugzien? - Weg! Stella!

(Ze grijpt het portret.)

En jou zou ik achterlaten? -

(Ze pakt een mes en begint de spijkers los te wrikken.)

Oh was ik maar zonder gedachten! Was ik maar in doffe slaap, kon ik mijn leven maar meegeven in de stortvloed van mijn tranen! Het is en blijft - Je bent tot ellende gedoemd!

(terwijl ze het schilderij omhoog houdt naar de maan)

Ha, Fernando! Toen je naar mij toe kwam en mijn hart je tegemoet sprong, voelde je toen niet dat ik bouwde op jouw trouw, jouw goedheid? - Voelde je niet wat een heiligdom zich voor je opende, toen mijn hart zich tegen het jouwe ontsloot? - En je deinsde niet voor mij terug? Kromp niet ineen? Vluchtte niet weg? - Jij was in staat mijn onschuld, mijn geluk, mijn leven bij wijze van tijdverdrijf te plukken en gedachteloos blaadje voor blaadje onderweg te laten vallen? - Edele! Ha, edele! - Mijn jeugd! - Mijn gouden dagen! - En jij draagt de lage arglist in je hart! - Je vrouw! - Je dochter! - En mijn ziel was vrij, zuiver als een lentemorgen! - Alles, alles een verwachting - Waar ben je Stella?

(terwijl ze naar het portret kijkt)

Zo nobel ! Zo vleiend! Die blik was het die mij in het verderf stortte! - Ik haat je! Weg! Wend je af! - Zo mijmerend! Zo lief! - Nee! Nee! - Verwoester! - Mij? - Mij? - Jij? - Mij?

(Ze steekt met het mes naar het schilderij.)

Femando!

(Ze wendt zich af, het mes valt, ze stort in tranen uitbarstend voor de stoel neer.)

Liefste! Liefste! - Vergeefs! Vergeefs!

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


12/23/2007