Werken met geluid

[stap 1] [stap 2] [stap 3] [stap 4] [stap 5] [stap 6]

Werken met sporen

Behalve de inmiddels bekende (van bovenaf) sporen voor Hoofdvideo en Hoofdgeluid, zijn er ook sporen voor Titels, Geluidseffecten en Achtergrondmuziek. Een kenmerk van het werken met sporen is dat objecten onafhankelijk van elkaar bewerkt kunnen worden en ook onafhankelijk van elkaar in de film kunnen opereren.

De 5 sporen van Studio: 3 geluidssporen, 1 voor tekst en 1 voor beelden

Werken niet geluid

Behalve beeld is ook geluid een belangrijk onderdeel van iedere film. Doordat het geluid dat met de camera is opgenomen doorgaans weinig meer toevoegt dan al dan niet verstaanbaar gesproken woord, kan het heel mooi zijn muziek toe te voegen. Gelukkig biedt Pinnacle Studio voldoende mogelijkheden, het is zelfs mogelijk achteraf nog een gesproken commentaar bij de film te plaatsen.

Meerdere formate

Studio 7 ondersteunt meerdere audioformaten:

  •  muziekfragmenten in WAV 
  •  muziekfragmenten in  MP3-formaat
  •  fragmenten vanaf muziek-cd

Audiofragmenten worden op een apart spoor geplaatst, naast het spoor waarop het geluid van de video-opname zelf staat is er een spoor voor muziek en een voor achtergrondmuziek. Het gebruik van aparte muzieksporen maakt het mogelijk geluidsfragmenten langer te maken dan de beeldfragmenten, waardoor de film meer een eenheid wordt.

Live muziek

Heb je nog geen muziek voorbereid, plaats dan een muziek-cd in de cd-romspeler van jouw computer. Open dan de 'Audio gereedschapskist' Kies dan voor het toevoegen van 'Achtergrondmuziek vanaf muziek-cd'. Selecteer het nummer dat je wilt toevoegen en bevestig met 'Voeg toe aan film'

Muziek toevoegen

Klik op Album > Geluidseffecten, en klik daarna bovenin het album op het symbool van de Windows-map. Selecteer daarna de map waarin je de muziekfragmenten in WAV of MP3-formaat hebt opgeslagen. Sleep daarna het fragment naar het juiste muziekspoor.

Muziek moet je pas toevoegen, als de film helemaal klaar is. Na de toevoeging van geluid is het vaak moeilijk om nog iets aan de film te veranderen, omdat het geluid dan soms niet meer bij de juiste scene staat!


11-01-2010 digischool beeldende vorming