Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Amsterdam

Op bezoek bij: het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis , het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten, de Nederlandse Museumvereniging en het Rijksmuseum.

Als er één stad is waar je je hart op kunt halen om het nieuwste van het nieuwste te zien en waar een keur van oude en nieuwe gebouwen hun interessante inboedel presenteren, dan is dat wel de hoofdstad.

Internationaal Instituut voor Sociale GeschiedenisAmsterdam met zijn roemrijke handelsverleden, zijn  kerken en patriciërshuizen en zijn paleis op de Dam bezit ook een heus stadspaleis, het Trippenhuis, waar in de 19de eeuw het Rijksmuseum in gehuisvest was en nu de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, een wetenschappelijke instelling met een aantal belangrijke instituten. Twee van die instituten kun je hier nu aanklikken. Het IISG heeft zich alleen gericht op de arbeidersbeweging en alle documenten daarover verzameld: boeken, brieven (Marx! Engels!), archieven, posters, manifesten en beeld- en geluidmateriaal. Lees de spannende geschiedenis van het IISG zelf maar eens na op de site. Mocht je voor een werkstuk over de kraakbeweging of over het communisme informatie nodig hebben, dan ligt het hier voor het oprapen.

Maar als je algemene informatie zoekt over wat er zoal aan wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt in Nederland en door welke onderzoekers, dan moet je bij het NIWI zijn. Stel, je wilt iets weten over literaire prijzen en beurzen in Nederland en België of je wilt meedoen aan de Parool Scriptieprijs of een bepaalde databank op het gebied van het milieu raadplegen dan kan dat via de site van het NIWI.

In Nederland stikt het van de musea, niet alleen over en met kunst, maar ook penningen, textiel, boeken, schepen, archeologische vondsten etc.. Die musea zijn om sterk te blijven (denk aan bezuinigingen) samengegaan in een Vereniging (NMV). Op de site ervan kun je zien, wat er allemaal te doen is.

Het Rijksmuseum behoort bij de topmusea: het hele Nederlandse (kunst)verleden is in het gebouw van Cuypers ondergebracht. Dat gebouw wordt danig gerestaureerd, maar de website ís al gerestaureerd en hoort in één klap tot de beste van de wereld. De 1250 topstukken van de collectie kun je op vier manieren bezichtigen: op kunstenaars, themas, via de encyclopedie en de catalogus. De 150 zalen loop je door met behulp van Quik Time, inzoomen kan ook. Het museum is virtueel toegankelijk 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar. Als jouw of hun (die van het museum dus) computer maar deugt!

Elly Cassee



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij culturele instellingen
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
5 februari 2004