Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Den Haag

In Den Haag staan gebouwen, waarvan je nooit zou vermoeden dat ze iets leuks in petto zouden kunnen hebben.

Zoals je weet noemt men Den Haag de hofstad: vroeger hadden de graven van Holland daar hun hof of  zetel vandaar de naam: 's-Gravenhage - en nu hebben de koningin en de regering er hun thuisbasis. Daarom is Den Haag een statige stad met zelfs een statenkwartier, een deftige woonwijk. Je kunt (virtueel) een kijkje gaan nemen in zon statig woonhuis, dat lang geleden in een museum is veranderd met de wonderlijke naam: Museum Meermanno Westreenianum. Gewoonlijk noemen we dat museum het museum van het boek. Echt waar, het is een museum, een verzameling van alleen maar boeken.

Koninklijke Bibliotheek  Museum Meermanno Westreenianum 

Het huis werd in de 19de euw bewoond door baron Van Westreenen. Deze man was stapelgek op boeken en toevallig had hij een achterneef, Johan Meerman, die dat ook was. Beiden verzamelden alles wat ze aan mooie boeken (en ook andere snuisterijen trouwens) tegenkwamen, en al die boeken werden na hun dood in dat statige huis bewaard. Want de staat werd doordat ze dat in hun testament bepaald hadden, eigenaar en die maakte er  een echt museum van. Begrijp je nou die wonderlijke naam?

Als je binnen bent zie je boeken van alle tijden, heel oud en heel mooi. Zoals verluchte handschriften uit de Middeleeuwen. Dat zijn met de hand geschreven boeken (manuscripten) die met kleine schilderijtjes (miniaturen) zijn versierd (verlucht). Meestal waren die manuscripten door monniken gemaakt. Ze zijn heel kostbaar, dat waren ze toen en dat zijn ze nu nog. Dat komt omdat niet alleen de schrijver en de miniaturist betaald moesten worden, maar ook de verfstof (gewreven halfedelstenen) en vaak het bladgoud. Als je zo'n manuscript met veel miniaturen in je hand hebt, dan heb je eigenlijk een museum in het klein in je hand!

In Den Haag is ook de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, te vinden. Daar word je nog gekker van boeken dan de baron en zijn achterneef. Alle, of zowat alle boeken die in Nederland (en  in Vlaanderen) zijn verschenen zijn daar opgeslagen, en nog veel meer: kranten, brieven, tijdschriften. Bijvoorbeeld alles wat er over sport en spel is geschreven, je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is er. Daar moet je dus écht naar toe. En niet gek worden!

Elly Cassee



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij culturele instellingen
 
Instelling: