Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Rotterdam

Rotterdam is de grootste havenstad ter wereld en door die haven hebben veel mensen, veel Rotterdammers ook, veel geld verdiend. Twee rijke families zijn beroemd geworden en hebben hun naam verbonden aan de mooiste kunstverzameling van de stad. Rotterdam kende aanvankelijk geen kunstmuseum, zoals andere steden. Maar in 1847 legateerde de Utrechtse jurist F.J.O. Boijmans zijn hele verzameling aan de stad Rotterdam mits er een goede huisvesting voor zou komen. Dit betekende het ontstaan van Museum Boijmans. In 1958 werd de beroemde verzameling van havenbaron D.G. van Beuningen door het museum aangekocht. De naam van het museum werd toen veranderd in Museum Boymans-van Beuningen. Onlangs is de spelling opnieuw veranderd in Museum Boijmans Van Beuningen.  

Museum Boijmans Van Beuningen Nederlands Architectuurinstituut 

Net als diverse andere musea, wordt ook dit museum verbouwd en komt er een nieuwe vleugel aan. De collectie wordt, door schenkingen en aankoop, al maar groter. Het is een geluk dat je tijdens de verbouwing gewoon virtueel op (be)zoek kan blijven gaan. De website is overzichtelijk en tovert via de historische indeling alle prachtschilderijen op je scherm. Enne, er is nog uitleg bij ook! Vergeet vooral niet dat er een ontzettend mooie en grote onderwijspagina is, met allerlei informatie die je van pas kan komen bij het maken van werkstukken ofzo! En verder wordt het je gemakkelijk gemaakt doordat op de site een heleboel links naar andere kunstsites worden gegeven. Zo krijg je vanuit je luie stoel alles op een presenteerblaadje aangereikt.

Vlakbij het Boijmans ligt het Nederlands Architectuurinstituut, het NAI, een museum dat zich zoals de naam al aangeeft, alleen op architectuur(geschiedenis), stedenbouw en ruimtelijke ordening richt. Het museum huist in een spannend gebouw dat ontworpen is door rijksbouwmeester Jo Coenen. Waarin 15 strekkende kilometer met boeken en tijdschriften, tekeningen, schetsen, maquettes en fotos van werk van vrijwel alle belangrijke Nederlandse architecten van na 1800 te vinden is.

Maar de website is ook niet mis. In één oogopslag op de homepage kun je via een klein zoekprogramma rechtstreeks naar je doel, naar de virtuele tour bijvoorbeeld met vijf QuickTime VR panoramas om een idee van Coenens gebouw te krijgen. Verder is het reuze handig door te klikken naar het SchoolAtelier om te kijken wat er zoal georganiseerd is. Vergeet vooral de quiz en de 3-D fotos niet. En kom dan achter die computer vandaan en ga op stap, naar het NAI en kijk je ogen uit.

Elly Cassee

 

 

 

 

 

 

 

 



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij culturele instellingen
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland