Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Rijksmuseum van Oudheden

 

Rijksmuseum van OudhedenLekker mummies kijken, daarvoor hoef je niet naar Egypte. Het Rijkmuseum van Oudheden in Leiden heeft wel 32 mummies van mensen en 62 van dieren. Die moet je daar natuurlijk in het echt gaan zien, maar er is nog veel meer. Er is een vaste presentatie met collecties uit het oude Egypte, het Nabije Oosten, de Klassieke Wereld en het vroege Nederland. (Wist je dat je hier de oudste tekening van Nederland * kunt zien?)

Rond het jaar nul, toen Augustus keizer van het Romeinse Rijk was, zijn er ten zuiden van Egypte verschillende tempels gebouwd. Die tempels dreigden in de jaren '60 (van de vorige eeuw) in het uitdijende Nasser-stuwmeer te verzinken. Daarom zijn ze steen voor steen afgebroken en één zo'n  tempel-in-fragmenten is door Egypte aan Nederland geschonken. Detempel * is in 1978 in het museum herbouwd (jawel!) in de speciaal daarvoor verbouwde zaal, de Taffeh-zaal. Het is werkelijk de moeite waard om dat tempeltje, intact en helemaal naar het origineel gecopieerd te zien en binnen te gaan. Maar via je computer en het door het museum ontwikkelde Panoview heb je ook  toegang, en het is heus een virtuele belevenis.

Als je geïnteresseerd bent in Vikingen, dan zit je hier ook goed. In Wieringen, Noord-Holland, werd in de zomer van 1996 een zilveren Vikingschat * in een aardenwerken potje gevonden. De schat: zes zilveren armbanden, een halsketting van zes gevlochten zilverdraden, drie muntsieraden, 16 zilverbaren, een deel van een zilveren riembeslag, 78 zilveren munten en fragmenten van een fibulasluiting (gesp). Zoiets leuks was in Nederland nog nooit gevonden. De voorwerpen dateren uit de zesde tot en met de tiende eeuw en komen hoogstwaarschijnlijk uit Denemarken. Vermoedelijk was de eigenaar een Deense Noorman die zijn rijkdommen meenam om in Wieringen te gaan wonen. Hoe rijm je dit met wat je op school geleerd hebt over die altijd en overal plunderende en veroverende Noormannen? Een raadsel! En waarom is die schat in de grond gestopt? Wie het weet mag het zeggen. De zilverschat is te zien op de tentoonstelling Archeologie van Nederland.

Tenslotte is het een wonder om het levensgrote beeld van Koningin Hatsjepsoet *, een vrouwelijke farao (ook al weer een wonder: meestal waren farao's mannen) te bekijken. Zij liet dat beeld  voor haar graftempel in het oude Thebe maken. Dit prachtstuk is te zien op de afdeling Egyptenaren. Gaan! En je verbazen Elly Cassee

Zie:



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij ...
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland