Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek

Op bezoek bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort

Wist je dat Amersfoort de aantrekkelijkste stad van Nederland is? Ik ook niet, maar het staat in de Atlas voor Gemeenten 2001. Amersfoort is ook een stad van contrasten. Als je in de binnenstad, het hart van de stad loopt, dan vergaap je je aan al die mooi gerestaureerde panden en straten. Amersfoort-Monumentenstad. Op dit moment bezit Amersfoort ca. 380 rijksmonumenten, 275 gemeentelijke monumenten en 16 gemeentelijke stadsgezichten.
Maar buiten het centrum is flink gebouwd de laatste tijd en dat heeft bijvoorbeeld opwindende nieuwe wijken opgeleverd zoals Kattenbroek. Is ook absoluut de moeite waard om doorheen te fietsen.

foto: ROB, Amersfoort 
 Cour in het gebouw van de ROB

In het centrum van Amersfoort vind je de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), onze archeologische monumentenzorg en dus dé instantie die toezicht houdt op alle archeologische vondsten Als je wilt weten wat er aan dergelijke vondsten boven water, of liever, boven de grond is gekomen bij de Betuweroute-in-wording, ga naar de ROB.
Wist je trouwens dat je niet zomaar in de grond mag gaan spitten om naar spullen uit het verleden te zoeken? Daarvoor is toestemming nodig omdat er een wettelijke bepaling is dat alles dat ouder dan 50 jaar is tot beschermd erfgoed hoort. En als je toevallig iets vindt? Dan moet je dat melden! Omdat alle kennis over het vroege verleden van Nederland belangrijk is, wil de ROB archeologische monumenten in Nederland duurzaam beschermen voor nu en straks en zoveel mogelijk in de bodem behouden Maar ja, als je in je eigen tuin gaat spitten, daar kraait toch geen haan naar? Via de ROB kom je hierover meer te weten, en misschien regelen ze een vergunning * voor je.

De ROB houdt zich bezig met archeologie in de grond en onder water. Een speciaal onderdeel van de ROB is het NISA, het Nederlands Instituut voor Scheeps- en OnderwaterArcheologie. Dit instituut, in Lelystad, zorgt voor de scheeps- en onderwaterarcheologie en beheert alles wat zich aan archeologisch materiaal onder water bevindt.

Ieder die meer informatie wil hebben over het verre verleden van ons land en dan bedoel ik niet speciaal de voorwerpen, maar vooral de graven, huizen of kastelen, de monumenten dus, kan die via de rijksdienst krijgen. Je kunt er gewoon live naar toe, naar die monumenten, maar ook virtueel. Dat is niet zo moeilijk tegenwoordig. Speciaal hiervoor heeft de ROB archeologische routes door heel Nederland uitgezet en een speciale website * ingericht. Daarin staat het verhaal van zo'n honderd monumenten. De eigen website van de ROB is overigens een monument op zichzelf, en hypermodern.

Elly Cassee

Zie:

 



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij...
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland