Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Centraal Bureau voor Genealogie

Weet jij waar je vandaan komt? De meesten van jullie vinden dit vast een stomme vraag. Waarom zou je dat niet weten? Nou, bijvoorbeeld omdat je door een ander dan je vader of moeder bent opgevoed, in een weeshuis of zo.
Niet alleen diegenen die niet weten wie hun ouders zijn, ook anderen die wél weten waar ze vandaan komen en wiens naam ze dragen, willen verder duiken in hun eigen persoonlijke geschiedenis, die van hun familie of voorgeslacht zoals dat deftig heet. Dit kan in Den Haag, bij het
Centraal Bureau voor Genealogie.

De studiezaal van het Centraal Bureau voor GenealogieGenealogie betekent: wetenschap van het stamboomonderzoek. Wedden dat ieder mens wil weten waar hij/zij vandaan komt, waar haar/zijn roots liggen? Je roots, je wortels dus, die liggen in je stamboom.
Via de website maar ook in het Bureau zelf willen ze je daarbij helpen. Daarvoor moet je in de collecties rondneuzen. En, wie weet, straks ontdek je nog dat je afstamt van een Hollandse koning.
Het onderzoek in de collecties moet je zelf doen. Daarvoor kun je terecht in de studiezalen. Handige tips hoe je zo'n onderzoek kunt aanpakken vind je in de online onderzoeksgids familiegeschiedenis.
Wie dus meer wil weten over zijn/haar familienaam kan niet zonder dit Bureau. De verzameling dossiers op familienaam telt ruim 70.000 met daarin allerlei genealogische documentatie. Van losse aantekeningen, een krantenartikel of een uittreksel uit de burgerlijke stand tot een keurig uitgetypte familiegeschiedenis.
Maar er is nog meer te beleven. Misschien ben je gek op bidprentjes. Voor wie niet weet wat dat zijn: bidprentjes zijn gedachtenisplaatjes die bij een begrafenis in rooms-katholieke en oud-katholieke kring worden uitgedeeld. Ruim 1 miljoen exemplaren wordt daarvan bewaard. Je kunt die collectie via de catalogus vinden, ook online.
Nog meer grote getallen: er  is voor liefhebbers van familiewapens een heraldische databank (heraldiek is wapenkunde ). In dit computerbestand zijn inmiddels ruim 15.000 wapens opgenomen met een kleurenafbeelding, wapenbeschrijving, gegevens van de wapenvoerder(s) en een bronvermelding. Leuk om te zien of jouw familie een wapen bezit, sommigen zetten het op hun briefpapier of in een zegelring.
Verder kun je onderzoeken hoe een familie is of was samengesteld via de zogenaamde persoonskaarten. Hoeveel persoonskaarten (ook op geautomatiseerde persoonslijsten) van alle inwoners van Nederland die na 1938 zijn overleden, denk je dat er bewaard worden in de collectie? Meer dan 5.500.000! Er is dus meer dan genoeg te verkennen daar, in dat Bureau.

Elly Cassee

 



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij ...
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland