Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Nationaal Archief

De schatkamer van de Nederlandse geschiedenis, dat is het Nationaal Archief . Je kan er op zoek gaan naar van alles wat er vroeger in Nederland gebeurd is.

Je leest bijvoorbeeld op de website een aankondiging van een jeugdboek over de VOC, De Verenigde Oost-Indische Compagnie, er zijn tips, er is een agenda en een aparte rubriek nieuws. Maar als je op de tijdbalk van de site gaat staan, dan zie je een paar prachtige jaartallen met uitleg makkelijk voor een spreekbeurt of werkstuk! Op het ogenblik staat de VOC centraal, maar je kunt ook op andere thema's klikken en zelfs kun je bij animaties en een quiz terechtkomen. Doen dus, is leuk! Je begrijpt, het gaat om de Nederlandse geschiedenis, met daarbij ook alle verbindingen met de vroegere koloniën die je niet alleen in oude folianten, - folianten zijn gigantisch grote boekwerken, op folioformaat - maar ook in plaatjes en boeken nazoekt. Als in politieke geschiedenis geïnteresseerd bent, dan zit je hier ook goed: alles over de Eerste en Tweede Kamer en alle ministeries wordt in dit Archief bewaard. Het is niet voor niks dat het Archief "het Nationale Geheugen" genoemd wordt. Op de website wordt je van alles aangeboden: online archieven bekijken en zoeken in de collectie. Zo kun je ook nog het volgende archief vinden: het archief van de KNVB (voetballers opgelet!).

En kijk nou ook maar eens naar het archief met allerlei informatie over de periode na de slavernij, over contractarbeiders in Suriname. Die slavernij en alles wat er bij komt, daarmee zit Nederland lelijk in zijn maag. Misschien wist je het niet, maar om al die ellende onder ogen te zien, heeft de koningin onlangs, op 1 juli 2002, een beeld om de slaven te herdenken, het nationaal monument slavenverleden, in het Oosterpark in Amsterdam onthuld. Op 1 juli 1863 werd namelijk de slavernij in West-Indië door koning Willem III afgeschaft.

Erg leuk is de digitale rubriek Onderwijs. Ben je bezig met het maken van een werkstuk voor geschiedenis? Of wil je voor je scriptie echte archiefstukken raadplegen? Het Nationaal Archief helpt je op weg! Zo kun je er bijvoorbeeld informatie vinden over:

  • Willem van Oranje en zijn moordenaar Baltasar Gerards
  • De Marshallhulp na de Tweede Wereldoorlog
  • De Olympische atletiekheldin Fanny Blankers-Koen
  • VVD-politicus Hans Wiegel

Tenslotte moeten liefhebbers van het lezen van biografieën over interessante Nederlanders maar eens hierop klikken.

Elly Cassee



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij ...
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland