Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Gemeentearchief Amsterdam

"Geef mij maar Amsterdam", zo begint een populair liedje, en het gaat verder: "dat is mooier dan Parijs". Tsja, je moet zelf maar uitmaken of je het er mee eens bent. In ieder geval is Amsterdam al eeuwen lang onze hoofdstad en druk bezocht door allerlei toeristen die op zoek zijn naar de mooiste plekjes in de stad, de prachtige gebouwen, de veelbezongen grachten of naar de o zo beroemde (beruchte) coffeeshops. Amsterdam heeft het. Maar als je wat meer over de stad wilt weten, dan ga je naar het Gemeentearchief. Het archief? Dat is toch een stoffige bende? Bekijk het maar!

Het gebouw van het Gemeentearchief Amsterdam aan de Amstel 
 

Amsterdam leer je niet alleen kennen door er doorheen te lopen, te varen of te fietsen maar je kunt dus ook heel veel over de (geschiedenis van de) stad leren door naar het Gemeentearchief, een indrukwekkend gebouw aan de Amstel, te gaan. In 35 kilometer strekkende meter vind je de archieven van de stad Amsterdam, dat wil zeggen alle stukken die belangrijk genoeg zijn om te bewaren. Daar gaan we: er zijn talloze oorkonden, notulen, brieven, enzovoort. Daarnaast zijn er ook veel archieven van verenigingen, particuliere bedrijven en personen. In die duizenden rekken bevinden zich dus uiterst zeldzame, mooie of interessante documenten over de stadsgeschiedenis. En dan zijn er nog de verzamelingen kaarten, foto's, tekeningen, dichtbundels. Maar je vindt er ook kranten, tijdschriften en ander klein drukwerk, prenten, bouwtekeningen, affiches en prentbriefkaarten. Tenslotte kun je er film- en videomaterialen, platen, cd's en radio- en tv-opnamen raadplegen. Zoveel info over die prachtstad, dat het je doet duizelen.

Virtueel ben je trouwens ook welkom. Via de schatkamer klik je bijvoorbeeld op spelletjes en dan kun je interactief meer over je naam te weten komen. Vul je achternaam maar in bij het namenspel om te zien of je Amsterdamse voorouders hebt. Je mag dan in de kelders aan de slag en van alles inzien, maar je wordt van te voren gewaarschuwd dat die zoektocht niet zonder gevaar is. Doen dus.

In die schatkamer kun je 300 schatten bekijken om een idee te krijgen van wat er zo al te zien is. Zo zie je het oudste aandeel ter wereld, de ondertrouw van Rembrandt of de rekening van een beul. En lees vooral het politierapport over de gestolen fiets van Anne Frank waar ze in haar dagboek over schrijft.

Dat Archief dus, daar moet je gewoon naar toe!

Elly Cassee



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij ...
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
1 augustus 2005