Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Waar denk je aan als je het woord monument hoort? Aan frisse, moderne gebouwen? Aan een boom? Vast niet, het woord monument roept direct beelden op van kastelen, kerken of molens, oude gebouwen dus. Monumenten kun je in ieder geval niet verplaatsen, ze zijn onroerend goed, zoals dat heet.

 
 Het gebouw van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist

Hier komt een deftige definitie: monumenten zijn onroerende zaken: gebouwen en objecten, zoals vaarten, bruggen, wegen, bomen en pleinen, die ten minste vijftig jaar oud zijn. Dus een boom (écht!), een plein of een deel van een stad of dorp kan tot rijksmonument gebombardeerd worden, maar alleen als ze een nationale, unieke waarde hebben. Dan worden ze door de Nederlands staat beschermd: je mag er niets aan veranderen, ze mogen wel gerestaureerd worden, alleen onder bepaalde voorwaarden die door Rijksdienst voor de Monumentenzorg in Zeist worden bepaald. En dan wordt die restauratie onder toezicht ten dele of helemaal betaald, je kunt er subsidie voor krijgen. Het kan gebeuren dat je toevallig in een huis woont, dat onder Monumentenzorg staat. Het kan ook gebeuren dat in je huis enge insecten zitten te knagen (de beruchte boktor) in het hout. Of dat de heipalen onder het huis aangetast zijn door schimmels, dat gebeurt de laatste tijd ook nogal eens. Dan helpt Monumentenzorg. In Nederland zijn op dit moment circa 48.000 gebouwen beschermd als rijksmonument en er zijn 330 beschermde stads- en dorpsgezichten. Hoeveel bomen of pleinen zouden er als monument beschouwd worden? Dat kun je per email aan de Rijksdienst vragen. Maar als je bijvoorbeeld een werkstuk over monumenten moet maken en vragen hebt over een bepaalde architect, of een belangrijk gebouw zoals het Paleis op de Dam, of een stadsdeel zoals het Witte Dorp in Rotterdam, of over die door Prinses Juliana geplante boom op dat plein bij jou in de buurt, dan kun je terecht bij de afdeling documentatie van Monumentenzorg. De medewerkers van die afdeling zijn dé vraagbaak en leverancier van informatie in allerlei vormen. Of het nu gaat om boeken, foto's, tekeningen, brieven of rapporten, de RDMZ heeft ze in bezit of kan je vertellen waar ze te vinden zijn.

Maar ook hier kun je zelf op zoek gaan! Is soms veel leuker, want er zijn zoveel afdelingen waar je kunt rondsnuffelen en vinden wat je nou al zo lang al wilde weten. Wel moet je eerst een afspraak maken. Zelf al die spullen inzien is veel leuker, toch?

Elly Cassee

 

 

 

 

 

 

 

 



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij ...
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland