Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Een waar paradijs voor kunstfanaten uit de hele wereld, dat is het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag. Zo'n beetje alles wat er op het gebied van de Westerse beeldende- en toegepaste kunst is beschreven en gefotografeerd gedocumenteerd dus - ligt daar voor het grijpen. Het begint bij de latere Middeleeuwen en gaat door tot op de dag van vandaag. Nadruk ligt op de Nederlandse kunst.

 

Het gebouw van de RKD in Den Haag. (hier zijn ook de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum gevestigd)

 Foto: RKD
Een van de studiezalen van de RKD Foto: RKD
Het instituut is in 1932 van start gegaan nadat een kunstkenner in 1930 bij zijn dood zijn hele verzameling foto's over zeventiende eeuwse kunst aan de staat had geschonken. Toen Frits Lugt in 1932 de door hem verzamelde 100.000 reproducties, 22.000 veilingcatalogi en enkele duizenden boeken aan de collectie toevoegde, was het hek van de dam. Als derde bracht een jonkheer kort na de openstelling zijn materiaal op het gebied van het Nederlands portret onder bij het RKD. Er wordt visueel én schriftelijk materiaal verzameld. De totale collectie is intussen uitgegroeid tot de grootste in haar soort ter wereld. Even nog een paar indrukwekkende cijfers: de verzameling bestaat uit ruim 6 miljoen foto's en reproducties van kunstwerken, 410.000 boeken, tijdschriften en collectie-, tentoonstellings- en veilingcatalogi, 2.000.000 fiches met kunsthistorische aantekeningen en 2.000.000 krantenknipsels over - vooral - Nederlandse kunst.

Wat moet je nou toch met zo'n instituut? Enkele suggesties. Stel, je hebt een kunstwerk thuis en daar wil je meer over weten. Dan hoef je er niet mee naar het RKD te gaan, zoals bij een bekend tv-programma. Nee, je moet een goeie foto maken en die opsturen met in een begeleidende brief alles wat je erover weet (afmetingen, techniek, handtekening -dat heet signatuur- etc.). En dan komt er antwoord: of een kunstwerk op de juiste naam gesteld is, eigenhandig, een kopie of imitatie is. Handig dus, maar je moet er wel wat voor betalen. En ze houden die foto ook nog, die bergen ze op in de collectie. Natuurlijk kun je ook zelf op onderzoek gaan. Er zijn diverse afdelingen, er is een studiezaal en er is een behoorlijke bibliotheek.

En als je lui thuis wilt blijven dan raadpleeg je het RKD toch gewoon elektronisch? Er is een databestand van kunstenaarsnamen vanaf omstreeks 1200 tot heden. Het bevat meer dan 150.000 records met biografische gegevens van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. De database is tevens een kunstenaarsindex op de documentatie van het RKD. Makkelijk zat en lekker gratis.

Elly Cassee



Hoofdartikel:
•  Op bezoek bij ...
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland