Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De nachtmerries van Hervé Di Rosa

De schilder Hervé di Rosa heeft in zijn werk een serie van zo'n dertig personages bedacht, die allemaal een naam hebben en overal door elkaar heen opduiken. Als je naar zijn schilderijen kijkt, beland je in de meest bizarre situaties waarin deze sciencefictionachtige figuren, maanmannetjes, monsters en levende groenten verschijnen.

Vanaf zijn zeventiende maakte Di Rosa (Sete, Zuid Frankrijk 1959) strips. Hij kwam met schilderkunst in aanraking door Robert Combas, een Franse schilder die hem reproducties liet zien. Di Rosa zei daarover: "Ik vond ze mooi, zoals ik strips mooi vond. Tussen een reproductie van Picasso en een stripplaatje bestaat voor mij geen wezenlijk verschil". Di Rosa's interesse in strips, film en televisiebeelden is overduidelijk aanwezig. Op een humoristische manier visualiseert hij complete verhalen.

Le Cauchemar de Raymond , Hervé Di Rosa, 1983, Gemeentemuseum Helmond 
Le Cauchemar, Hervé Di Rosa, 1983, Gemeentemuseum Helmond 
Het Gemeentemuseum Helmond heeft twee werken van Di Rosa in zijn collectie: Le Cauchemar de Raymond uit 1983 en Le Cauchemar uit 1986. Beide doeken stellen een nachtmerrie voor.
Di Rosa heeft ze geschilderd met fijne toetsen en heldere kleuren waardoor een sprankelend effect ontstaat. De voorstelling wordt bijna ruimtelijk door de beweging van de vallende monsterkoppen en het vlammende vuur. De compositie is complex en het beeldvlak overvol.

In Le Cauchemar de Raymond zien we zes monsterachtige figuren in allerlei kleuren. Linksonder probeert een figuur angstvallig aan de monsters te ontsnappen. Is dit Raymond? De achtergrond is zwart. Di Rosa heeft de titel van het schilderij en zijn naam, in hoekige letters rondom het schilderij geschilderd.
In Le Cauchemar zitten de monsters verborgen achter ramen, onder de grond, in het water en in hoeken. Er lijkt een oorlog gaande met vurende kanonnen, monsterkoppen en spuwende spiralen. Felle kleuren staan in contrast met dreigend blauw, groen en bruin. Een echte nachtmerrie.

Figuration Libre
Hervé Di Rosa, Robert Combas, Remy Blanchard en Francois Boisrond behoren tot de jongste generatie kunstenaars in Frankrijk. Ze hebben allen gekozen voor schilderkunst, maar de manieren waarop ze schilderen en vorm geven aan hun werk zijn heel verschillend. In Frankrijk werden ze vanaf 1981 bekend als de groep "Figuration Libre". Deze term was bedacht door de kunstenaar en criticus Ben Vautier. De naam houdt in dat zij op een eenvoudige manier herkenbare voorstellingen afbeelden, geďnspireerd op het leven van alledag. Daarbij trekken zij zich niets aan van tradities binnen de schilderkunst. Alle vier de leden van de kunstenaarsgroep zijn gefascineerd door rockmuziek.

Zwemmen in kleuren
Le Cauchemar is van 5 maart t/m 9 juni 2003 te zien in de tentoonstelling Zwemmen in Kleuren. Deze educatieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 7 jaar laat een selectie zien uit de collectie van het Gemeentemuseum Helmond waarin kleur centraal staat. Een deel van de werken waaronder Le Cauchemar is uitgekozen door leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Helmond.

Annette Wilde



 
Instelling:
Gemeentemuseum Helmond