Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Exactitudes

De kleding en het uiterlijk van mensen worden vaak beļnvloed door de groep waar ze bij horen of bij willen horen. Gabbers, skaters, punks en hiphoppers kun je bijvoorbeeld gemakkelijk herkennen op straat. Maar ook grijze oma's en studenten hebben vaak een eigen kledingcode. Fotograaf Ari Versluijs en styliste Ellie Uytenbroek hebben tientallen van deze groepen gefotografeerd voor hun serie Exactitudes.

Roffas (Exactitude), Rotterdam, 1999, © Elie Uyttenbroek en Ari Versluis   Corpos (Exactitude), Rotterdam, 2002, © Elie Uyttenbroek en Ari Versluis

De meeste van hun modellen vinden Ellie en Ari gewoon op straat, in hun woonplaats Rotterdam. Op zoek naar bepaalde types rijden ze soms de hele stad op en neer. Als ze eenmaal iemand hebben gevonden vragen ze hem of haar mee te komen naar hun studio, waar de portretfoto wordt gemaakt.
Elke serie portretten bestaat uit twaalf foto's die op dezelfde manier zijn gemaakt. De modellen staan voor een witte achtergrond en hebben dezelfde houding. Soms zijn het bekenden van elkaar. Ze horen immers tot dezelfde groep of 'subcultuur'. Veel vaker zijn het echter vreemden die zich niet eens bewust zijn van het feit dat ze tot een groep behoren. Pas nadat je er 12 op een rij ziet, vallen de overeenkomsten goed op.

Skaters, (Exactitude), Rotterdam, 1997, © Elie Uyttenbroek en Ari Versluis Grannies, (Exactitude), Rotterdam, 1998, © Elie Uyttenbroek en Ari Versluis

Het zijn niet alleen jongeren die voor de serie exactitudes zijn gefotografeerd. Ook volwassenen kennen vaak hun eigen kledingcodes. Denk maar eens aan oma's met een beige jas en blauwe kleurspoeling in hun haar, uitsmijters bij discotheken of bejaarde heren met colbert en een hoedje op hun hoofd.
Sommige van de gefotografeerde groepen zijn ondertussen al weer aan het verdwijnen. Zeker bij jongeren wisselen de modes elkaar in zeer hoog tempo op. De foto's van Ellie en Ari geven daarom niet alleen een beeld van hoe het nu is, het zijn ook historische documenten. Als je hun foto's bekijkt loop je dus eigenlijk door een soort museum. Een museum van de straatcultuur.

Frank Meijer

Alle sinds 1994 gemaakte groepsportretten kun je vinden in het boek Exactitudes 1994-2002 - Arie Versluis & Ellie Uittenbroek, 010 Publishers, Rotterdam 2002 (ISBN 90 6450 455 5). Je kunt ook kijken op de website www.exactitudes.com.



 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland